Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът реши запасите от боеприпаси и оръжия да се обновяват по-бързо


Депутатът от "Възраждане" Даниел Петров
Депутатът от "Възраждане" Даниел Петров

Парламентът одобри в четвъртък проект на решение, с което възложи на правителството да ускори процеса по обновяване на военновременните запаси от оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехника на Министерството на отбраната.

Гласуването идва на фона на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в София.

Документът беше одобрен с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС и "Има такъв народ" (ИТН). Против гласуваха депутатите от БСП и "Възраждане".

Със замяната на боеприпасите и оръжията се ангажира чрез договор държавното предприятие "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД, е записано в проекторешението.

Спроед проекторешението основната част от наличните във въоръжените сили боеприпаси са произведени в периода 70-те до 90-те години на миналия век, а някои от тях дори и по-рано, затова може да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. В документа пише още, че заради изтичащия срок на годност съществува риск от инциденти , аварии или замърсяване на околната среда,

БСП и "Възраждане" се обявиха против гласуваното решение с аргумента, че то е политическо, а не експертно. Според двете проруски партии резултатът ще е изпразване на складовете на въоръжените сили в полза на Украйна и намаляване на отбранителните способности на България. Според приетия проект на решение става дума за обновяване, а не за намаляване на запасите.

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков обвини противниците на решението, че не работят в интерес на България, а за Русия. "Знаем, че в България има политически сили, които с къси сърца ходят при госпожа Митрофанова и с протъркани коленца. И същите тия хора се опитват да отвържат българския лев от еврото и да го вържат с рублата", каза той.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев отговори на обвиненията от БСП и "Възраждане" с аргумента, че след като старите боеприпаси бъдат обявени за негодни или бъдат продадени, парите могат да се използват за закупуване на нови боеприпаси.

Новината идва, след като на 26 юни Министерският съвет съобщи, че е одобрил изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна от боеприпаси и оръжия, произведени в България. Миналата година бившият военен министър Димитър Стоянов твърдеше, че страната няма възможност да изпрати нов пакет военна помощ, защото това ще навреди на отбранителния ѝ капацитет.

България е една от страните в Източна Европа, която има запаси и произвежда боеприпаси, съвместими с по-старото съветско въоръжение, с което воюва украинската армия.

От началото на войната проруски партии и политици като „Възраждане“, БСП и Румен Радев се противопоставят на изпращането на военна помощ за Украйна. Те правят това с лъжливия мотив, че изпращането на военна помощ въвлича страната във войната.

По-късно в четвъртък се очаква парламентът да приеме декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Във вторник парламентарната Комисия по външна политика одобри проект на декларация в тази посока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG