Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почти половината от куршумите и снарядите, използвани от Украйна във войната, се произвеждат в България, каза Тагарев


Военният министър на България Тодор Тагарев
Военният министър на България Тодор Тагарев

До 40 % от куршумите и снарядите, използвани от Украйна във войната ѝ срещу Русия, се произвеждат в България. Това каза пред "Файненшъл Таймс" българският министър на отбраната Тодор Тагарев.

В края на 2022 г. българският парламент одобри споразумение за безвъзмездно предоставяне на въоръжение на Украйна. Преди това президентът Румен Радев нееднократно се обявяваше против даването на военна помощ на Украйна. Тази политика беше спазвана и от назначаваните от него служебни правителства.

Пред Файненшъл Таймс Тагарев казва и че България изнася повече от половината си военна продукция за Украйна. Една част от нея е под формата на директни доставки за Киев.

"Много от тях отиват в страни, които са изпратили свои запаси в Украйна... и ние попълваме запасите за съюзниците", каза той.

Пред медията Тагарев казва, че през 2022 г. българският износ е скочил с над 1 млрд. евро в сравнение с предходната година. Според него "голяма част от него се дължи на производството на боеприпаси".

В началото на войната България беше една от двете страни, които не изпращаха военна помощ за Украйна. Тогава страната беше управлявана от редица служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, който не подкрепя изпращането на оръжие за Украйна.

През юли 2023 г. депутатът Ивайло Мирчев каза пред Свободна Европа, че България е сред водещите страни в света по износ на оръжие за Украйна. Тогава той съобщи, че България е в топ четири на страните, които продават оръжие на Украйна.

През септември лидерите в управляващото мнозинство - Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски и Кирил Петков предложиха България да дари на Украйна и дефектирали ракети от комплексите за противовъздушна отбрана C-300 и патрони.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG