Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът отхвърли вота на недовeрие срещу кабинета на Денков от третия път


Министър-председателят Николай Денков
Министър-председателят Николай Денков

Вотът на недоверие срещу кабинета на Николай Денков беше отхвърлен. Това се случи при третото му гласуване, след като преди това на два пъти парламентът не събра кворум за решаването на вота.

Искането за свалянето на правителството беше внесено от опозиционните партии БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН), които се позоваха на "провал в политиката за национална сигурност и отбрана". Гласуването трябваше да се случи още на 16 ноември, но тогава депутатите от ГЕРБ и ДПС, които твърдят, че подкрепят правителството, напуснаха пленарната зала, а ден по-късно отново не се регистрираха.

В сряда срещу вота гласуваха 155 народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС. „За“ падането на правителството гласуваха 71 души от „Възраждане“, БСП и ИТН, независимият Радостин Василев и един депутат от ГЕРБ.

След гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че правителството със сигурност няма да падне до гласуването на промените в Конституцията, както и при смяната на Мария Габриел и Николай Денков на поста министър-председател.

"Истинската драма ще дойде на ротацията. Декември имаме две много важни дати - шести и петнайсети, за промяна на Конституцията. Това задължително ще ни държи дотогава. Ако продължи практиката да се търсят скандали вместо обединяващи ни теми, най-доброто е тогава да се разпадне тази сглобка и да се отиде на нови преговори, нови избори", каза Борисов.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пък каза, че "нищо не се успокоило" във връзка с правителството, както и че "най-хубавото тепърва предстои".

До действията на ГЕРБ и ДПС, които доведоха до провала на първите две гласувания на вота на недоверие, се стигна заради сблъсъка на двете партии с ПП-ДБ заради дерогацията за внос на руски петрол в България. ГЕРБ и ДПС искаха това да се случи до дни, а от ПП-ДБ настояваха това да стане през март 2024 г.

В крайна сметка след няколко заплахи за правителството, отправени от ГЕРБ и ДПС, в крайна сметка те постигнаха договорка за поетапно спиране на вноса на руски петрол с финансовия министър Асен Василев в петък.

Първоначалният срок на дерогацията беше краят на 2024 г., като през юли 2023 г. ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приеха тя да бъде прекратена два месеца по-рано.

След като в началото на месеца бяха публикувани данни от Политико и от неправителствени организации, че Русия е спечелила над 1 млрд. евро от дерогацията, ГЕРБ и ДПС поискаха незабавната ѝ отмяна. Правителството отвърна, че това би навредило на страната на фона на предстоящата зима.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG