Връзки за достъпност

Извънредни новини

Второ отлагане. ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" не се явиха за вота на недоверие


Пленарна зала. Снимката е илюстративна
Пленарна зала. Снимката е илюстративна

Втори пореден ден парламентът не събра кворум, за да гласува вота на недоверие към кабинета на Николай Денков.

Вотът беше внесен миналата седмица от опозиционните партии БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН), които се позоваха на "провал в политиката за национална сигурност и отбрана". Гласуването беше насрочено за четвъртък, но беше отложено заради липса на депутати. Тогава ГЕРБ и ДПС, които твърдят, че подкрепят правителството, напуснаха залата. По-рано те бяха казали, че ще гласуват "против".

Ден по-късно регистрираните депутати са 79 при необходими 121 за провеждане на заседанието. Този път липсваха изцяло групите на ДПС и "Има такъв народ" (ИТН), а ГЕРБ и "Възраждане" имаха по един представител. От "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) се регистрираха 55, а от „БСП за България“ – 21. Имаше и един независим народен представител.

Според правилника на Народното събрание вот на недоверие се смята за приет, ако поне 121 депутати гласуват "за".

"ГЕРБ взимат самостоятелни решения. ГЕРБ не осигуряваме кворум на тези, които решиха да се откажат от правителството само заради петрола", каза в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В четвъртък депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха залата веднага след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП парламентът отхвърли законопроекта, с който двете партии искаха отмяна на дерогацията за внос на руски нефт, от която се възползва руската компания "Лукойл". Санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски заплаши ПП-ДБ, че управлението е под въпрос

ПП-ДБ иска забраната да влезе в сила след ротацията на Денков с настоящия вицепремиер Мария Габриел и твърди, че ако дерогацията отпадне незабавно, има риск от недостиг на гориво и от повишаването на цената му.

Вносителите на вота на недоверие - БСП, ИТН и "Възраждане", се противопоставят на изпращането на военна помощ на Украйна. Според тях това е довело до намаляване на боеспособността на страната. Това е вторият вот на недоверие, след като преди месец трите партии внесоха такъв срещу кабинета за политиката му в сферата на енергетиката, като вотът не успя да мине.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG