Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Достатъчно като за начало". България е напът да купи 198 бронирани машини "Страйкър"


Бойна машина "Страйкър" на американската армия, заснета по време на съвместни учения с българската армия в Ново село. Снимката е архивна.
Бойна машина "Страйкър" на американската армия, заснета по време на съвместни учения с българската армия в Ново село. Снимката е архивна.

Превъоръжаването на Сухопътните войски на Българската армия изглежда ще започне - след като се проваля няколко пъти в годините. Идеята е България да купи бронирани машини "Страйкър" от САЩ и да замени съветските си БТР-и. Решението предстои. Какво знаем за новото въоръжение?

Сделка за 2,5 млрд. лв. Толкова ще струва мащабното начало по превъоръжаване на Сухопътните войски на Българската армия. Срещу тази сума България ще получи от САЩ 198 бойни и спомагателни машини. 183 от тях са от фамилията "Страйкър" (Stryker).

С покупката България трябва да оборудва механизирана бригада. Това е един от ангажиментите на страната към НАТО. Въпросът е дали инвестицията е достатъчна.

Краткият отговор е "не". Вероятно ще трябват още пари за по-добре бронирани машини, но проектът за сделка е добро начало за модернизацията на Сухопътните войски, които са гръбнакът на армията. Към днешна дата технологичното изоставане в Сухопътните войски е "критично" - според определение, което даде министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на лекция във Военната академия.

България опитва да замени съветските бронетранспортьори, последните от които са произведени преди повече от 30 години. Няколко малки обществени поръчки бяха обявявани и отменяни.

През 2018 г. парламентът одобри проект за покупка на 150 бронирани машини за Сухопътните войски. Той беше предшестван от дълъг процес на събиране на информация от държави и фирми производители. През 2021 г. Министерството на отбраната прекрати процедурата, тъй като "ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от НС".

По неофициална информация офертите на двете фирми, достигнали до финален етап - финландската “Патрия” и концерна с американско участие “Дженерал дайнамикс” - са за около 1,7 млрд. лв. при предвиден тогава разход от 1,22 млрд. лв.

След подновяване на процедурите, на базата на одобрен вече проект от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, е дошла офертата от правителството на САЩ.

На базата на тази оферта е изготвен нов проект за инвестиционен разход, който беше одобрен от действащото правителство миналата седмица.

За да стане факт, проектът трябва да бъде одобрен от Народното събрание (НС), да бъде подписан договор от правителствата на България и САЩ, а след това той да бъде ратифициран от законодателните органи на двете държави.

Проектът за инвестиционен разход - заедно с отмяната на предишния такъв от 2018 г., е в дневния ред на комисията по отбрана в парламента в сряда. А целта е сделката и първото плащане да са факт до края на годината.

Сделката

Сделката ще бъде между правителствата на България и САЩ по програмата Foreign Military Sales (FMS), което означава, че условията по договора трябва да са същите, каквито производителите дават за армията на САЩ.

България ще получи 198 броя бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията "Страйкър" (Stryker). Сумата за машините и оборудването към тях е $1,21 млрд. (над 2,2 млрд лв. при курс на щатския долар $1 = 1,82 лв.) без ДДС. Тя ще нарасне до 2,5 млрд лв. с доставката на картечници, оръдия и управляеми противотанкови ракети "Джавелин" (Javelin), пише в проекта за инвестиционен разход, който е внесен в НС. Към тази сума трябва да се добави ДДС и мито.

Изплащането е предвидено да става за 5 години, като първата вноска да е още през 2023 г.

Доставките ще започнат още през третото тримесечие на 2025 г., ако договорът бъде подписан скоро, а последните машини трябва да дойдат в началото на 2028 г.

Доставките ще започнат още през третото тримесечие на 2025 г., ако договорът бъде подписан скоро, а последните машини трябва да дойдат в началото на 2028 г. Основното количество от бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 и 2027 г. - с темп на доставките от 10 машини на месец.

Компанията производител предлага и индустриално сътрудничество. Още в първия етап машините ще бъдат асамблирани в България. Целта е не просто да се ремонтира и поддържа техниката от фамилията "Страйкър" за страната, а и това да важи за машините на сухопътните войски на САЩ, базирани в Европа, както и на други европейски клиенти. В четвъртия етап от проекта се предвижда включването на български компании в глобалната верига за доставки на производителя „Дженерал Дайнамикс Ленд Системс”(GDLS).

Машините

Основната бойна сила в проекта за инвестиционен разход са 90 броя "Драгун" или XM1296 Infantry Carrier Vehicles – Dragoon (ICVD). От базовия бронетранспортьор M1126 Stryker ще бъдат доставени 17 броя.

Предложението за България изглежда не е за последната модификация на XM1296, която се прави от консорциум от Ошкош (Oshkosh Defense) и изполва купол на израелската компания Рафаел (Rafael Advanced Defense). В съобщението на Държавния департамент на САЩ, което включва всички разрешени за продажба артикули няма такива куполи. В списъка за разрешена продажба са записани два типа дистанционно управляеми оръжейни станции M-153A4 и RS6 (LW30) на одъжейната компания Kongsberg . Те позволяват да се води стрелба без да се излиза от укритието.

Българската версия на "Драгун" ще е допълнително въоръжена с управляеми противотанкови ракети (ПТУРС) "Джавелин” (Javelin). Това се разбира от проекта за инвестиционен разход.

Няма информация дали българската версия ще е с променената структура на корпуса (V-shape hull) за повишена защита срещу мини и самоделни взривни устройства.

В съобщението е включена и системата за външно наблюдение TacFLIR 280-HDEP и наземен радар Ranger R20SS.

В този списък го няма и скорострелното оръдие Bushmaster, което САЩ монтират на последната модификация на "Драгун", а само 107 бройки M240 7,62 мм картечници и неуточнен брой тежка картечница M2A1.

Изстрелване на ракета "Стингър" на учение в Естония.
Изстрелване на ракета "Стингър" на учение в Естония.

Предназначението на "Драгун" е за транспорт, патрул и огнева поддръжка на пехотата.

Екипажът на машината е от двама човека и може да превозва 9 пехотинци.

Командирът разполага с цифрова система, която позволява комуникация между машините и щаба чрез текстови съобщения и карти, на които в реално време се показва позицията на вражеските сили.

Стандартно, машината издържа на удар с РПГ и 14,5 мм изстрели, както и на леки мини. По степен на защита това я поставя под верижната машина "Брадли" (Bradley) и над брониран "Хамър" (Hammer). Съществуват версии с по-сериозни защити като керамично покритие на корпуса и специално V-дъно срещу мини.

Задвижването на машината е 8×4 или 8×8, а по път може да развие скорост до 100 км/ч.

От семейството на "Страйкър" ще бъдат доставени още 9 броя инженерни машини M1132, който се използват за намиране и обезвреждане на мини, и 33 броя добре оборудвани с комуникации и достъп до данни в реално време командни машини M1130 Command Vehicles (CV).

Ще бъдат доставени 24 бронирани машини за медицинска евакуация M1133 и 10 броя M1135, оборудвани за ядрено, биологично и химическо разузнаване.

Пак на базата на "Страйкър" ще бъдат доставени 24 бронирани машини за медицинска евакуация M1133 и 10 броя M1135, оборудвани за ядрено, биологично и химическо разузнаване.

Към пакета, предложен от САЩ, се включват и 15 тежки влекача на Oshkosh Defense с различно предназначение - от 3 машини за евакуация на повредена техника до 6 танкера за транспорт гориво.

Критиките

Срешу проекта за инвестиционен разход за машини за Сухопътните сили вече има съпротива. Основната критика е високата цена. Другите са, че "Страйкър" са леко бронирани транспортни машини за пехотата, а не бронирани бойни машини, и са остарели като концепция.

Двете машини. които достигнаха до края на проваления търг - Patria AMV и PIRANHA IFV на европейското подразделение на производителя на "Страйкър" - GDELS, са от по-ново поколение. "Драгун" обаче е нова модификация, която се представя добре в реални бойни условия и покрива същия стандарт на НАТО за бронировка. САЩ разполагат с цяла бригада, въоръжена със "Страйкър" и носеща това име.

Концепцията на бригадата е да бъде много мобилна и да запълва дупката между лека и тежка механизирана пехота.

Базата на "Страйкър" се развива и модернизира постоянно. През юни 2023 г. армията на САЩ направи поръчка за 712,3 млн. долара за 300 машини Stryker DVHA1.

При отмененият търг в България, който трябваше да избере Patria AMV или PIRANHA IFV, офертите са били за около 1,7 млрд. лв. без ДДС. за 150 машини, а "Страйкър" и спомагателните машини сега са почти 200. Цените на пазара на оръжие оттогава са по-високи с над 30% заради инфлацията и високото търсене заради войната с Украйна. Освен това първите машини ще дойдат до 2 години, което прави офертата приемлива на фона голямото търсене и натоварване на европейските производители.

„Този проект е важен - не само за да направим три механизирани батальонни бойни групи в една бригада, а и да се включим с оперативно съвместима техника във всички съюзни инициативи, които в сегашния момент са насочени в наша защита", каза министър Тодор Тагарев.

Достатъчно като начало

Машините "Страйкър" няма да са достатъчни, за да може Сухопътните войски да имат модерна тежка бригада. Необходими са и машини с по-висока степен на бронировка и по-тежко оръжие. Грубо казано - "Страйкър" ще заменят съветските БТР-и, с които все още е въоръжена армията, но е необходима съвременна машина заместник и на БМП - верижни машини и/или танкове.

"Говорим за формирование, което е от рода на около 4000 души, което има съвременни, достатъчно добре защитени бойни машини на пехотата, има и поддържащи машини, има адекватни съвременни системи (...). Ако говорим в пари, говорим за едни пакет от проекти, който отива на стойност над 3 млрд. лв. Това, което е предвидено в този пакет, не е съвсем пълният комплект машини, но е достатъчно като за начало", каза пред Дарик военният експерт доцент Георги Цветков.

Oт гледна точка на срока за реализация, пълнота на пакета оборудване, цената и възможностите за достъп до резервни части и поддръжка, това е съвкупно най-доброто предложение, което България е получавала, написа той в блога си.

*На 4 октомври текстът е променен. В първоначалнияt вариант пишеше, че предложението за България включва машини с купол на израелската компания Рафаел (Rafael Advanced Defense) и оръдия Bushmaster. За сега няма данни за това.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG