Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прекъсване на зависимостите". Конгресът на САЩ ще разгледа сделката за БТР-и "Страйкър" за България


Пехотен БТР M1296 "Страйкър" на американската армия, 25 май 2021 г.
Пехотен БТР M1296 "Страйкър" на американската армия, 25 май 2021 г.

Евентуалната сделка за американският бронетранспортьори (БТР) "Страйкър“ (Stryker) между САЩ и България предстои да бъде разгледана до Конгреса, който ще вземе крайното решение за предоставянето им. Това съобщи в понеделник министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

В събота стана ясно, че продажбата на бронетранспортьорите е била одобрена от Държавния департамент на САЩ. Процедурата започна официално през май със запитване на тогавашния военен министър Димитър Стоянов.

От съобщението на Департамента става ясно, че потенциалната покупка е на стойност 1,5 милиарда долара. Става въпрос за 183 машини от различни модификации на типа "Страйкър“, включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация.

В понеделник Тагарев обясни, че това са максималната сума, която ще бъде платена, и максималният брой машини, които ще бъдат закупени. Той добави, че става въпрос за нови машини.

"Очакваме скоро група от САЩ, за да бъде направен преглед – какво искаме, ще се откажем ли от нещо и т.н", добави Тагарев.

След като бъде установено какво въоръжение иска да закупи държавата, ще бъде направен инвестиционен проект, който ще трябва да бъде одобрен от правителството и от парламента. За да се финализира сделката, е необходимо договорът да бъде ратфициран.

Наложително е "скъсване с остатъчното съветско наследство и окончателно прекъсване на зависимостите от Русия по отношение на въоръжението и бойната техника", коментира Тагарев.

България опитва да купи 150 бронирани машини за Сухопътни войски от години, за което имаше преговори и бяха организирани търгове.

През 2021 г. Министерството на отбраната изпрати писма до фирмите, че прекратява процедурата за купуване, тъй като "ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от НС".

В същото време бяха купени последователно общо 16 изтребители F-16 за над 5 млрд. лева, които все още не са доставени. Освен това започна строителството на два кораба за 1 млрд. лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG