Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът отхвърли предложението за незабавното спиране на вноса на руския петрол


Снимка от българското Народно събрание
Снимка от българското Народно събрание

Народното събрание отхвърли законопроекта, с който се предлагаше вносът на руски петрол в България да бъде забранен в срок от три дни след приемането му. Той беше внесен от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, но беше подкрепен само от неговата партия и ДПС, което беше недостатъчно.

България е единствената държава в Европейския съюз, която получи специално изключение (дерогация) от европейските санкции срещу Русия, заради което може да внася руски петрол по морски път до края на 2024 г.

Новината за законопроекта идва няколко часа, след като представители на ГЕРБ и ДПС напуснаха извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се обсъждаше именно срокът, в който руският петрол може да спре да се внася в България. След срещата премиерът Николай Денков съобщи, че това може да се случи най-рано през март 2024 г.

На заседанието в четвъртък представителите на "Възраждане" и БСП гласуваха срещу законопроекта, внесен от Добрев, а тези на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) гласуваха с "въздържал се".

Същите партии гласуваха срещу законопроекта и в енергийната комисия. Заради това по-рано днес председателят на ДПС и санкциониран за корупция по "Магнитски" Делян Пеевски ги обвини в сформиране на проруска коалиция.

След неуспешното гласуване ДПС и ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала.

През юли 2023 г. ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приеха дерогацията в България да бъде прекратена през октомври 2024г., само два месеца преди официалното ѝ изтичане.

В началото на ноември доклад показа, че Русия е получила над 1 млрд. евро благодарение на "Лукойл" и изключението от европейските санкции в България.

Това доведе до смяна на позициите на ГЕРБ и ДПС, които поискаха дерогацията да отпадне възможно най-скоро. ПП-ДБ обаче поиска забраната да влезе в сила след ротацията на премиера Николай Денков с настоящия вицепремиер Мария Габриел.

Според управляващите, ако дерогацията отпадне незабавно, има риск от недостиг на гориво и от повишаването на цената му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG