Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Коалицията "Путин" е факт". Съветът по сигурността иска руският нефт да остане поне до март


Премиерът Николай Денков и народните представители Делян Пеевски от ДПС и Делян Добрев от ГЕРБ
Премиерът Николай Денков и народните представители Делян Пеевски от ДПС и Делян Добрев от ГЕРБ

След извънредната среща на Съвета по сигурността в Министерския съвет премиерът Николай Денков каза, че отпадането на вноса на руския нефт може да се случи най-рано през март 2024 г.

На срещата трябваше да се обсъди кога България може да спре да внася руски петрол и какви са рисковете от това. Бяха поканени и представители на ГЕРБ и ДПС, които засега подкрепят правителството, но те напуснаха залата преждевременно.

България е единствената държава в Европейския съюз, която получи специално изключение (дерогация) от европейските санкции срещу Русия, заради което може да внася руски петрол по морски път до края на 2024 г.

Съветът по сигурността идва на фона на несъгласия между ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) кога изключението да отпадне. През септември трите партии гласуваха това да стане през октомври 2024 г.

В четвъртък Денков обобщи решението на Съвета по сигурност, като каза, че "оптимален" е срокът, който е приет в предишния доклад, приет от парламента - тоест октомври. При желание за предсрочно спиране на вноса на нефт обаче той очерта следните най-ранни срокове:

  • след 31 декември 2023 г. не повече от вносен 50% руски нефт
  • след 31 януари 2024 г. не повече от вносен 25% руски нефт
  • от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт

Премиерът се позова на становища на Държавна агенция национална сигурност (ДАНС) и Държавна агенция разузнаване (ДАР). В тях се казва, че преждевременното прекратяване на дерогацията може да има негативни резултати за икономиката на България и гражданите и представлява потенциален риск за националната сигурност.

По-рано заседанието напуснаха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, както и председателят на парламентарната група на ДПС и санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски.

"Новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и "Продължаваме промяната". Коалицията "Путин" е факт", каза Пеевски. Само преди ден предложението на Делян Добрев за предсрочното отпадане на дерогацията беше отхвърлено в енергийната комисия с гласовете на "Възраждане", БСП и ПП-ДБ.

ДПС и ГЕРБ казаха, че Агенция "Митници" не е контролирала доставките на петрол до други страни. Затова Пеевски съобщи, че ДПС ще сезира Държавна агенция "Национална сигирност" и прокуратурата.

По-рано в четвъртък Добрев каза, че няма смисъл от изключението на България от санкциите, тъй като не се вижда разлика в цените на горивото между страната и други европейски страни, където има забрана за внос на руската суровина.

"Ако погледнете справката за цените на горивата на Европейската комисия, без акцизи и без ДДС, ще видите, че бензинът в момента с дерогацията, с евтиния руски петрол, в десет държави в Европейския съюз е по-евтин отколкото в България", каза той.

През последните седмици ГЕРБ и ДПС промениха позицията си и поискаха дерогацията да отпадне възможно най-скоро. ПП-ДБ обаче поиска забраната да влезе в сила след ротацията на премиера Николай Денков с настоящия вицепремиер Мария Габриел.

Новите изказвания на партиите идват, след като анализ показа, че Русия е получила 1 млрд. евро, с които да финансира военната си инвазия в Украйна, благодарение на "Лукойл" и изключението от европейските санкции срещу Москва в България.

Според ПП-ДБ обаче, ако се реализира предложението за незабавна отмяна на дерогацията, е възможно да има недостиг на гориво, което да доведе до покачване на цените точно преди зимния сезон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG