Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия използва България, за да заобикаля санкциите срещу петрола. Печалбата е 1 млрд. евро, сочи доклад


Рафинерията "Лукойл - Нефтохим" в Бургас.
Рафинерията "Лукойл - Нефтохим" в Бургас.

Тази година Кремъл е получил допълнителни 1 млрд. евро, с които да финансира военната си инвазия в Украйна, благодарение на най-голямата руска частна петролна компания "Лукойл" и изключението от европейските санкции срещу Москва в България. Става дума за дерогацията от забраната за внос на руски петрол, дадена от ЕС на София миналата година.

Това сочи съвместен анализ на неправителствените организации "Глобъл Уитнес", Център за изследване на демокрацията и Център за изследване на енергията и чистия въздух. До същия извод достига и разследване на международното издание "Политико".

Дерогацията за България беше издействана от правителството на Кирил Петков през юни 2022 г. Срокът ѝ е фиксиран от Брюксел до края на 2024 г., а наскоро парламентът го съкрати до края на септември.

ГЕРБ и ДПС поискаха дерогацията да бъде прекратена веднага, ако "Лукойл" не плати на държавата дължими данъци. Те са около 400 млн. лв., като досега от тях рафинерията е внесла общо 154 млн. лв.

Заключенията в доклада на трите неправителствени организации и разследването на "Политико" стават факт на фона на подготвяния от ЕК 12-и пакет от санкции срещу Русия.

Какви са констатациите

Възползвайки се от изключението, България е позволила милиони барели руски петрол да достигнат до местната рафинерия "Нефтохим", собственост на Русия, която след това е изнасяла различни рафинирани горива в чужбина.

Между 20 и 25% от европейския внос на рафинирани продукти все още произхожда от Русия, се отбелязва в анализа. Те се внасят непряко през трети страни като Турция, Обединените арабски емирства, Мароко, Египет и Индия.

Това става, след като "Нефтохим" произвежда горива и масла от евтината руска суровина, изнася ги уж за страни извън ЕС, а в открито море или на международни пристанища ги претоварва от кораб на кораб. Така те влизат в ЕС и стигат дори до САЩ, разкрива докладът.

През тази "вратичка" само от началото на годината "Нефтохим" е преработила 4.5 млн. тона руски петрол, което е осигурило на Кремъл близо 1 млрд. евро от преки данъци – сума, достатъчна за финансирането на наемническата група "Вагнер" за година.

Освен това за собственика на "Лукойл" са генерирани почти 500 млн. евро печалба, пише още в анализа.

Какви са препоръките

Според изготвилите доклада експерти спешно трябва да се затегне контролът на международно ниво върху новорегистрирани компании за търговия с петрол с неясна крайна действителна собственост.

В анализа се препоръчва ЕС да отмени дерогациите за вноса на руски суров петрол, защото ползващите се от изключението рафинерии могат да преработват и неруски петрол.

Брюксел също така трябва да забрани трансграничния превоз на руски петролни продукти, които пристигат в пристанищата на ЕС и след това се превозват до дестинации извън ЕС, смятат изготвилите анализа.

Според тях товарите с фалшифицирани декларации за произход на горивата трябва да се третират като контрабанда с всички свързани с това правни последици.

В доклада се препоръчва на България да увеличи настоящите глоби - от до 50 хил. евро за нарушение на правилата за дерогация до 10% от годишните приходи на компанията.

Междувременно премиерът Николай Денков каза пред журналисти, че голяма част от описаната корупционна схема е известна. Той напомни, че правителството на България вече е предприело мерки.

Те се изразяват във вдигане на данъците за "Лукойл", за да може от една страна да се намали свръхпечалбата им, а от друга - повече пари да влязат в българския бюджет.

Преди три месеца България прекрати и концесията на рафинерията за пристанище "Росенец" и си върна контрола върху него, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби на два пъти "Лукойл" заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG