Връзки за достъпност

Извънредни новини

България забрани вноса на руски петрол от 1 октомври 2024 г.


Депутатите Десислава Трифонова от ГЕРБ, Даниел Лорер (в средата) и Ивайло Мирчев (вдясно) от ПП-ДБ по време на заседанието в четвъртък. Мирчев беше сред вносителите на законопроекта.
Депутатите Десислава Трифонова от ГЕРБ, Даниел Лорер (в средата) и Ивайло Мирчев (вдясно) от ПП-ДБ по време на заседанието в четвъртък. Мирчев беше сред вносителите на законопроекта.

Пълната забрана за внос руски петрол в България ще влезе в сила от 1 октомври 2024 г. Това решиха окончателно на второ четене депутатите в четвъртък.

Проектозаконът за забраната беше внесен в парламента в края на юли с подписите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България", Делян Пеевски от ДПС и други депутати от трите партии.

Първоначалното предложение беше вносът на руски петрол да бъде прекратен месец след влизане в сила на промените. В сряда обаче икономическата комисия в парламента прие това да се случи чак след година.

България е единствената държава в Европейския съюз (ЕС), която като изключение получи възможност да внася петрол от Русия по море до края на 2024 г. В останалите страни членки забраната е в сила от края на 2022 г. като част от санкциите заради непредизвиканата военна агресия на Москва.

Сега според решението на парламента България се отказва от изключението и спира да внася руски петрол от 1 октомври 2024 г. Мотивът забраната да бъде отложена с една година беше, че срокът от 30 дни може да се окаже прекалено къс и рискован.

По-рано министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди за възможен скок на цените на горивата и за дефицит, ако без подготовка се премине към внос нефт, който не е от Русия, за рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

Против решението в четвъртък се изказаха от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", според които забраната ще доведе до оксъпяване на горивата.

В отговор Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че защитата на руските интереси от БСП и "Възраждане" не кореспондира с българските интереси и изтъкна, че за миналата година "Лукойл" е получил 140 млн. лв. компенсации.

Именно “Лукойл Нефтохим Бургас” се възползва от изключението от европейските правила за внос на нефт. Тя е собственост на регистрираната в Швейцария фирма “Литаско”, която е дъщерна на руската компания “Лукойл”.

ЕС въведе забрана за внос на руски петрол след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Тогава по настояване на правителството на Кирил Петков на България беше позволено да внася руски нефт до края на 2024 г.

Така страната остана единствената в ЕС, която може да внася руски петрол по море. Експерти предупреждаваха, че изключението от петролното ембарго на практика финансира Русия и военната ѝ агресия срещу Украйна.

“Лукойл Нефтохим Бургас” казва, че не може да работи изцяло с нефт, различен от руския. Експерти обаче оспорват това твърдение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG