Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не след месец, а след година. Икономическата комисия отложи бъдещата забрана за внос на руски петрол


“Лукойл Нефтохим Бургас”
“Лукойл Нефтохим Бургас”

Пълна забрана за внос руски петрол в България да влезе в сила от октомври 2024 г. Това приеха депутатите от икономическата комисия в парламента в сряда с промени в закона по прилагане на органичителните мерки срещу Русия, наложени заради войната ѝ в Украйна. Първоначалното предложение на депутати от управляващото мнозинство беше вносът на руски петрол да бъде прекратен месец след влизане в сила на промените.

България е единствената държава в Европейския съюз (ЕС), получила възможност да внася петрол от Русия по море до края на 2024 г. В останалите страни членки забраната е в сила от края на 2022 г. като част от санкциите срещу Москва.

Миналата седмица депутатите гласуваха на първо четене изключението да отпадне предсрочно в рамките на месец, като се допускаше еднократно удължаване на срока с изрично ново решение на парламента.

В сряда министърът на икономиката Богдан Богданов съобщи, че срокът от 30 дни може да се окаже прекалено къс и рискован. Той предупреди за възможен скок на цените на горивата и за дефицит, ако без подготовка се премине към внос нефт, който не е от Русия, за рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

"Не мога да прогнозирам какви биха били точно цените, но цените ще се повишат значително и тук трябва да се каже, че ще има и възможности за спекула и дори недостиг на горива", каза той.

Според него отпадането в 30-дневен срок на дерогацията за внос на руски петрол, както беше заложено, крие сериозни рискове. Преди дни и рафинерията представи едногодишен план за поетапно изключване на руския петрол, като каза в позиция, че по-кратък срок е рисков.

Именно “Лукойл Нефтохим Бургас” се възползва от изключението от европейските правила за внос на нефт. Тя е собственост на регистрираната в Швейцария фирма “Литаско”, която е дъщерна на руската компания “Лукойл”.

В сряда министър Богданов съобщи, че според разчетите на министерството също е необходима една година, за да може рафинерията край Бургас да премине само към неруски нефт.

Предстои депутатите да гласуват предложението на второ четене в пленарната зала и да решат откога европейската забрана за руски петрол ще влезе в сила и за България. Очакванията са това да стане още в четвъртък - с новия срок до октомври 2024 г.

ЕС въведе забрана за внос на руски петрол след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Тогава по настояване на правителството на Кирил Петков на България беше позволено да внася руски нефт до края на 2024 г.

Така страната остана единствената в ЕС, която може да внася руски петрол по море. Експерти предупреждаваха, че изключението от петролното ембарго на практика финансира Русия и военната ѝ агресия срещу Украйна.

“Лукойл Нефтохим Бургас” казва, че не може да работи изцяло с нефт, различен от руския. Експерти обаче оспорват това твърдение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG