Връзки за достъпност

Извънредни новини

В отсъствието на Борисов и една трета от ГЕРБ. Кабинетът "Денков" оцеля след вота на недоверие


Премиерът и вицепремиерът Николай Денков и Мария Габриел, 13 октомври 2023 г.
Премиерът и вицепремиерът Николай Денков и Мария Габриел, 13 октомври 2023 г.

В отсъствието на почти една трета от депутатите от подкрепящата правителство партия ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов кабинетът "Денков" оцеля при вота на недоверие. Той беше гласуван на извънредно заседание в парламента в петък.

Вотът на недоверие беше внесен миналата седмица от "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и независимия депутат Радостин Василев, който се отцепи от "Продължаваме промяната". Според вносителите кабинетът не се справя адекватно с политиката си в енергийния сектор.

"За" свалянето на правителството гласуваха 71 депутати - от трите опозиционни партии и независимият Василев. Кабинетът беше подкрепен от 143 депутати - 48 от ГЕРБ, 62 - от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ) и 33 от ДПС. ГЕРБ и ДПС вече бяха декларирали подкрепата си.

Вотът се проведе 24 часа след обсъждането му в четвъртък, когато дебатът прерасна в спорове и обвинения между управляващите и опозицията.

В петък премиерът Николай Денков каза, че в основата на вота стои желанието на вносителите му да разпалват естествените страхове на хората.

"Аргументите за вота на недоверие са напълно измислени. В тях няма нищо, което да е съдържателно от гледна точка на икономика и енергетика", каза той.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ, коментира след неуспешния вот, че партията му ще продължи да подкрепя правителството, докато то поддържа евроатлантическата ориентация на България.

"Ако се отклонят от евроатлантическия път на България, веднага ще го свалим това правителство", каза той.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова от своя страна каза, че партията ѝ подкрепя кабинета, защото страната се нуждае от редовно правителство, което да направи необходимите законодателни промени за влизането в Шенген и еврозоната.

По-рано същия ден Бойко Борисов написа във Фейсбук профила си, че иска да разсее "спекулациите" за отсъствието си на гласуването, като каза, че е на предварително обявена предизборна среща в Разград.

Това беше първият вот на недоверие срещу правителството. То беше сформирано след договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ за правителство на ротационен принцип с премиер Николай Денков и вицепремиер и външен министър Мария Габриел.

Вотът се смята за успешен, ако най-малко 121 депутати гласуват "за". Заедно БСП, "Възраждане" и ИТН имат по-малко.

При отхвърляне, не може да бъде направен нов вот на недоверие на същото основание в следващите 6 месеца.

В четвъртък лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че ако правителството оцелее, опозицията веднага ще започне да събира подписи за нов вот на недоверие. Той ще е за националната сигурност и отбрана и ще бъде внесен още идната седмица.

Тази заявка Денков определи като "втора серия от същото".

В петък Нинова каза, че БСП вече е подготвила мотивите за втория вот на недоверие и има принципното съгласие на ИТН и "Възраждане", че ще го подпишат.

Вотът на недоверие съвпадна с продължилите две седмици протести на миньорите и енергетиците. Те настояват правителството да изтегли внесените в Европейската комисия (ЕК) планове за въглищен преход за районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил.

В четвъртък последните протестиращи край Стара Загора вдигнаха пътните блокади от магистрала "Тракия" и Прохода на републиката и казаха, че ще търсят друг начин да постигнат исканията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG