Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане", БСП и ИТН внесоха вот на недоверие срещу кабинета "Денков". ГЕРБ критикува министри


Депутатите Георги Свиленски, Александър Вълчев, Цончо Ганев, Драгомир Петров, Христо Проданов, Тошко Йорданов, Иван Ченчев и Радостин Василев (от ляво надясно) внесоха документите
Депутатите Георги Свиленски, Александър Вълчев, Цончо Ганев, Драгомир Петров, Христо Проданов, Тошко Йорданов, Иван Ченчев и Радостин Василев (от ляво надясно) внесоха документите

"Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ"(ИТН) внесоха първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков". Той е за несправяне в политиката в сектор "Енергетика".

В същото време бившият премиер Бойко Борисов каза, че ГЕРБ, която е част от управляващата коалиция с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), няма да сваля правителството, но отправи остри критики към няколко министри "аматьори" и се зарече след няколко месеца те да бъдат сменени.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи в сряда, че ще внесат вот на недоверие срещу кабинета заради "унищожаването на българската въглищна индустрия". Това стана, след като парламентът прие споразумението между кабинета и миньорите, според което въглищните централи няма да бъдат затваряни административно, а ще работят на пазарен принцип. Документът не беше подкрепен от всички протестиращи и блокадите на няколко пътни артерии в страната продължават.

Веднага от ИТН съобщиха, че ще подкрепят вота, а в четвъртък сутринта това направиха и от БСП, като заявиха, че ще станат съвносители.

По-късно в деловодството на Народното събрание бяха внесени 72 подписа на депутати от трите партии, като според Конституцията за това са нужни поне 48. Вотът на недоверие беше подкрепен и от независимия депутат и бивш министър на спорта Радостин Василев, който се отцепи от "Продължаваме промяната".

Парламентарните групи на "Възраждане", БСП и ИТН общо имат само 71 гласа, а за успешен вот на недоверие са нужни минимум 121. Така те нямат никакъв шанс срещу мнозинството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, подкрепяни от ДПС.

По правилник предложението за вот на недоверие се разглежда не по-рано от три и не по-късно от седем дни след внасянето му. Председателят на парламента трябва да свика извънредно заседание, на което да бъде разгледан той. Росен Желязков съобщи, че насрочва дебатите за 12 октомври, а гласуването ще е 24 часа след приключването им.

"Така, както имаме обединени управляващи в лицето на ДПС, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, така имаме и обединена опозиция", каза Цончо Ганев от "Възраждане". По думите му за пореден път се показа, че в името на България могат да се изоставят политическите разногласия и заради това се обединили с БСП и ИТН.

"С действията си управляващото мнозинство наистина слага кръст на българската енергетика, най-малкото, което можем да поискаме, е вот на недоверие и носене на политическа отговорност", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

По повод критиките на ГЕРБ, тя коментира, че ако са искрени, тогава партията трябва да подкрепи вота на недоверие.

Още в сряда Бойко Борисов каза пред журналисти, че ГЕРБ ще се възползва от правото си за промени в кабинета, след като изтече 6-месечният период, в който премиер ще бъде акад. Николай Денков от ПП, и на негово място застъпи сегашният вицепремиер Мария Габриел. Двете формации се договориха за това при сформирането на кабинета.

"Март догодина ще има ротация, тогава нашият вицепремиер ще стане премиер и всеки министър, който не си е свършил работата, ще бъде сменен", каза Борисов и отбеляза, че има министри, които са "действително аматьори".

В четвъртък, попитан за кои министри говори, той каза, че има такива, чиито имена не се знаят и причината е, че не работят и че нищо не се е случило в цели сектори. Борисов даде пример със спорта, управляван от бившия автомобилен състезател Димитър Илиев. Мога да изброя още седем-осем министерства, добави бившият премиер.

"Хората ме питат: какво строите, ще разширявате ли магистрала "Тракия", ще започвате ли магистрала "Черно море", започнахте ли тунелите, но аз мълча", допълни той, като по този начин намекна, че говори и за регионалното развитие, транспорта, иновациите и растежа, икономиката.

На въпрос каква е оценката му за финансовия министър Асен Василев, той припомни, че към момента са приели искането му ​ да се отложи гледането на бюджета за след изборите, но отбеляза, че парите в държавата свършват. "Бюджетът, който ще внесе, ще отговори на този въпрос", добави Борисов.

По повод вота на недоверие той каза, че "ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство", но добави, че хората няма "да търпят това до безкрай".

"Трябва все пак да защитим правото си да управляваме – в сглобка, в некоалиция, с тези, с други министри, но да правим добри неща за хората", каза още Борсисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG