Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие срещу кабинета "Денков"


Депутатите от "Възраждане" Цончо Ганев и Костадин Костадинов
Депутатите от "Възраждане" Цончо Ганев и Костадин Костадинов

"Възраждане" ще внесе вот на недоверие срещу правителството до края на работната седмица. Това съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов в сряда, цитиран от БНР. Той добави, че вече има подкрепата на "Има такъв народ" (ИТН) и очаква тази на БСП.

Поводът за тази заявка е енергийната политика на правителството и "унищожаването на българската въглищна индустрия", съобщи Костадинов.

В сряда парламентът прие споразумението между правителството и миньорите, според което въглищните централи няма да бъдат затваряни административно, а ще работят на пазарен принцип.

"България ще бъде превърната от износител на енергия във вносител. Това се случва заради правителството", каза Костадинов в сряда.

Според Конституцията за внасяне на вот на недоверие са необходими подписите една пета от депутатите или 48 народни представители – точно толкова, колкото имат "Възраждане" и ИТН.

Депутатът от ИТН Тошко Йорданов, цитиран от "Фокус" вече потвърди, че цялата парламентарна група подкрепя вота на недоверие. БСП каза, че ще съобщи решението си в четвъртък.

"Възраждане", БСП и ИТН пък имат общо 71 гласа в парламента. За да бъде успешен вотът на недоверие, са нужни най-малко 121 гласа, тоест би била нужна подкрепата на ГЕРБ или на ДПС.

Представители и на двете партии към този момент обаче заявиха, че няма да подкрепят правителството, ако то спазва сключеното споразумение.

Според правилника на Народното събрание депутатите могат да започнат разискванията по вота на недоверие от 3 до 7 дни, след като той бъде внесен в деловодството на парламента. Гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключването на разискванията.

Ако вотът бъде подкрепен, правителството автоматично се превръща в "правителство в оставка", а след това следва да се проведат нови избори. В случай че вотът е неуспешен, такъв няма да може да се иска на същото основание в следващите 6 месеца.

През 2022 г. правителството на Кирил Петков беше свалено именно с вот на недоверие. Тогава той беше внесен от ГЕРБ и беше подкрепен от ИТН, ДПС и "Възраждане".

Това беше първият успешно сформиран кабинет след поредицата от избори от април 2021 г. насам. Кабинетът на Николай Денков е вторият такъв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG