Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП, "Възраждане" и ИТН внесоха вот на недоверие заради отбраната и националната сигурност


Атанас Зафиров от БСП и Тошко Йорданов от "Има такъв народ" при внасянето на вота на недоверие срещу правителството
Атанас Зафиров от БСП и Тошко Йорданов от "Има такъв народ" при внасянето на вота на недоверие срещу правителството

БСП, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независимият Радостин Василев внесоха вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков. Причината за него е "провал" в сектор отбрана и национална сигурност.

Това е второто внасяне на вот на недоверие срещу настоящото правителство. В началото на октомври опозицията внесе вот на недоверие заради несправянето на кабинета в сектор „Енергетика“.

Седмица по-късно в отсъствието на почти една трета от депутатите от подкрепящата правителство партия ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов, вотът на недоверие беше отхвърлен.

„Вместо да осигурява стабилност и спокойствие, [кабинетът] способства кризите да ни засегнат пряко“, каза депутатът от БСП Атанас Зафиров.

Пред медиите в парламента той показа снимка, за която твърди, че илюстрира окаяното състояние на оградата по границата между България и Турция. Той твърди още, че по границата няма достатъчно полицаи, а има и недостиг на хора от армията.

По думите му заради политиката си в тези два сектора правителството не може да изпълни една от основните си цели – влизането в Шенгенското пространство.

От опозицията нападнаха управляващите и за „системно изпразване на способностите на въоръжените сили“.

Охраната на границата с Турция е една от причините, заради София не е допускана да се присъедини към Шенген. Австрия отказва да приеме България именно с този аргумент.

От началото на войната в Украйна България се превърна в една от страните, които доставят най-много оръжие за украинската армия. Парламентът на няколко пъти реши да изпрати няколко оръжейни пакета на Киев, съставени най-често от оръжия и снаряди, които са с отпаднала необходимост или които трябва скоро да бъдат утилизирани.

От началото на войната „Възраждане“ и БСП са твърди противници на изпращането на оръжейна помощ за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG