Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия и Нидерландия отхвърлят разширяване на Шенген и след призива на Фон дер Лайен


Премиерът на Нидерландия Марк Рюте
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте

Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенген. В същото време премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза, че страната му е склонна да допусне България, но след като бъдат направени още реформи.

Призивът на Фон дер Лайен беше част от годишното ѝ обръщение към Европейския парламент (ЕП), което се проведе в сряда. Австрия и Нидерландия са единствените страни членки на Шенген, които наложиха вето на присъединяването на България към безвизовото пространство, а против членство на Румъния гласува само Виена.

В сряда вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер каза, че в момента няма смисъл от разширяването на Шенген.

"В момента броят на мигрантите в цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например в Германия и Полша", каза Карнер, цитиран от Юрактив. "Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко".

В четвъртък от Министерския съвет (МС) съобщиха, че е бил проведен телефонен разговор между премиера Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте във връзка с ветото за Шенген. От прессъобщението на МС става ясно, че нидерландското правителство е склонно да внесе отново в парламента в Амстердам въпроса за членството на България, но едва когато страната покаже още повече резултати.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, тъй като според Виена това би довело до прилив на незаконни мигранти.

Фон дер Лайен каза в сряда, че двете страни са доказали, че са част от шенгенското пространство и призова да бъдат допуснати официално без повече забавяне.

Още през юли ЕП призова за присъединяването на България и Румъния да стане до края на 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG