Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия и Нидерландия отхвърлят разширяване на Шенген и след призива на Фон дер Лайен


Премиерът на Нидерландия Марк Рюте

Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенген. В същото време премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза, че страната му е склонна да допусне България, но след като бъдат направени още реформи.

Призивът на Фон дер Лайен беше част от годишното ѝ обръщение към Европейския парламент (ЕП), което се проведе в сряда. Австрия и Нидерландия са единствените страни членки на Шенген, които наложиха вето на присъединяването на България към безвизовото пространство, а против членство на Румъния гласува само Виена.

В сряда вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер каза, че в момента няма смисъл от разширяването на Шенген.

"В момента броят на мигрантите в цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например в Германия и Полша", каза Карнер, цитиран от Юрактив. "Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко".

В четвъртък от Министерския съвет (МС) съобщиха, че е бил проведен телефонен разговор между премиера Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте във връзка с ветото за Шенген. От прессъобщението на МС става ясно, че нидерландското правителство е склонно да внесе отново в парламента в Амстердам въпроса за членството на България, но едва когато страната покаже още повече резултати.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, тъй като според Виена това би довело до прилив на незаконни мигранти.

Фон дер Лайен каза в сряда, че двете страни са доказали, че са част от шенгенското пространство и призова да бъдат допуснати официално без повече забавяне.

Още през юли ЕП призова за присъединяването на България и Румъния да стане до края на 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG