Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нека ги допуснем, без да се бавим". Урсула Фон дер Лайен иска България и Румъния в Шенген


Урсула Фон дер Лайен говори пред ЕП в годишното си обръщение, 13 септември 2023 г.
Урсула Фон дер Лайен говори пред ЕП в годишното си обръщение, 13 септември 2023 г.

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова България и Румъния да влязат в Шенген "без забавяне".

"Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече", каза фон дер Лайен в годишното си обръщение към Европейския парламент (ЕП) в сряда.

Тя говори за миграцията, като каза, че Европейският съюз (ЕС) е подобрил охраната на границите.

"Благодаря специално на България и Румъния, че показаха как най-добре да се действа за предоставянето на убежище и за връщането на незаконно проникналите в ЕС мигранти", каза председателката на ЕК.

Присъединяването на нови държави към Шенген изисква единодушието на държавите членки. Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България в края на 2022 г., а срещу членството на Румъния гласува само Виена.

През юли ЕП призова държавите членки да одобрят присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство до края на 2023 г.

В близо едночасовата си реч пред ЕП в сряда фон дер Лайен говори още за разширяването на ЕС, миграцията, опазването на природата, състоянието на икономиката, войната в Украйна, правата на жените и равенството на половете.

ЕС ще предложи пакет от мерки в подкрепа на вятърната енергетика в Европа, тъй като компаниите за възобновяема енергия се борят с предизвикателства, сред които инфлацията, каза председателката на ЕК.

"Ще ускорим още повече издаването на разрешителни. Ще подобрим тръжните системи в целия ЕС", добави тя.

ЕС, в който членуват 27 държави, има едни от най-амбициозните цели в света за разширяване на използването на възобновяема енергия. В момента се финализира юридически целта до 2030 г. 42,5 % от енергията в съюза да се добива от възобновяеми източници.

Усилията на Европа за ограничаване на изменението на климата бяха подложени на политически натиск през последните месеци, включително от собствената политическа група на фон дер Лайен - Християндемократическия съюз, отбелязва Ройтерс.

Европейската народна партия се опита да блокира нов закон на ЕС за възстановяване на природата с аргумента, че той ще навреди на земеделските производители.

"Планетата кипи, затова ЕС се опитва да я защити и да опази бъдещия напредък", каза фон дер Лайен, като в примерите за последните природни бедствия посочи и наводненията в България.

ЕК започва разследване за евтиния внос на електромобили от Китай, каза фон дер Лайен.

"Световните пазари в момента са наводнени с по-евтини китайски електрически автомобили. Цената им се поддържа изкуствено ниска чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява пазара ни", каза тя.

Фон дер Лайен настоя за световно законодателство за изкуствения интелект. Тя добави, че ЕС вече подготвя това законодателство. "ЕС въвежда ясна отговорност за доставчиците на услуги и същото трябва да се отнася при изкуствения интелект", каза тя.

Председателят на ЕК отбеляза като едно от постиженията на ЕС въвеждането на Истанбулската конвенция. Тя говори за правата на жените и призова за законодателство, което да въведе за основен принцип това, че "не значи не".

"Не може да има истинско равенство на половете без защита срещу насилието", каза Урсула фон дер Лайен.

Пет държави членки на ЕС все още не са ратифицирали конвенцията на национално ниво - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, като присъединяването на ЕС към Конвенцията не отменя задължението им да го направят.

Истанбулската конвенция влезе в сила през април 2014 г. и беше подписана от ЕС на 13 юни 2017 г. Тя създава правна рамка за защита на жените от насилие и обхваща широк спектър от мерки - от събиране на информация и повишаване на информираността до правни мерки за криминализиране на различните форми на насилие над жените.

Преди 5 години България отказа да ратифицира конвенцията, след като парламентарно представените тогава партии ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол".

Урсула фон дер Лайен говори и за разширяването на ЕС , където вижда бъдещето на Украйна, , страните от Западните Балкани и Молдова.

" Украинците са добре дошли в ЕС и днес, колкото в началото на войната. ЕК ще предложи удължаване на временната закрила за украинците в ЕС", каза фон дер Лайен.

По думите ѝ сега е време да се изгради "континент, единен в свободата и мира".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG