Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът на ЕС одобри присъединяването на Съюза към Истанбулската конвенция


Снимка от протест срещу насилието над жени в София, 2022 г.
Снимка от протест срещу насилието над жени в София, 2022 г.

Съветът на Европейския съюз съобщи в четвъртък, че е одобрил присъединяването на Съюза към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция).

По-рано в началото на май присъединяването на ЕС беше подкрепено с голямо мнозинство и от депутатите в Европейския парламент (ЕП).

"Насилието срещу жени е неприемливо и трябва да бъде прекратено. Тези действия нямат място в нашите общества. Истанбулската конвенция е знакова и е катализатор за действие", каза Паулина Брандберг, министър по въпросите на равенството между половете на Швеция.

Брюксел ще прилага документа на ниво ЕС в области от компетентността на Съюза, включително по отношение на институциите и публичната администрация на Съюза, както и по въпроси, свързани със съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, убежището и забраната за връщане.

Пет държави членки на ЕС все още не са ратифицирали конвенцията на национално ниво - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, като присъединяването на ЕС към Конвенцията не отменя задължението им да го направят.

Истанбулската конвенция влезе в сила през април 2014 г. и беше подписана от ЕС на 13 юни 2017 г. Тя създава правна рамка за защита на жените от насилие и обхваща широк спектър от мерки - от събиране на информация и повишаване на информираността до правни мерки за криминализиране на различните форми на насилие над жените.

Конвенцията съдържа мерки за защита на жертвите и за предоставяне на услуги за подкрепа и урежда въпроси, свързани с насилие, основано на пола, в областта на предоставянето на убежище и миграцията.

Преди близо 5 години България отказа да ратифицира конвенцията, след като парламентарно представените тогава партии ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол". Конвенцията всъщност споменава само "мъже" и "жени", и няма общо с въпросите на еднополовите бракове. През 2023 г. БСП започна да събира подписи за организиране на референдум срещу "джендър идеологията".

През февруари 2023 г. БНР съобщи, че България е заявила "категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция" на Съвета по общи въпроси в Брюксел. По-рано през януари парламентът отхвърли две предложения за законови промени, които целяха по-добра защита на жертвите на домашно насилие.

В прессъобщението на Съвета на ЕС се припомня също, че Съветът и ЕП са в процес на приемане на закон на ЕС за борба с насилието срещу жени и домашното насилие, който да криминализира редица престъпления в целия Съюз, като например споделянето на интимни снимки без съгласието на страните, осакатяването на женски гениталии и кибертормоза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG