Връзки за достъпност

Извънредни новини

България заяви "категорична позиция" срещу Истанбулската конвенция в Брюксел


Архивна снимка от протест срещу насилието, основано на пола, под надслов „НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ: Жени, Живот, Свобода!“, който се проведе в София на 25 ноември 2022 г.

България е заявила "категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция" на Съвета по общи въпроси в Брюксел, съобщи БНР, като цитира постоянното представителство на България в столицата на Белгия.

Парламентарно представени партии водят кампания за дезинформация и оклеветяване на Истанбулската конвенция, а България е призована . Това са два от изводите на (ЕП), които засягат Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Този международен документ е известен като Истанбулска конвенция заради мястото, на което е бил приет.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел на заседанието си във вторник с квалифицирано мнозинство решение за присъединяване на Общността към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие и насилието над жени, се казва в съобщението. Той е поискал Европейският парламент да изрази съгласие по въпроса.

Същевременно България е подчертала, че остава силно ангажирана в борбата срещу домашното насилие.

Още през 2020 г. България беше призована от Европейския парламент да направи необходимото, за да може да се ратифицира този документ. Истанбулската конвенция е съкратеното име, под което е известна Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Тя е първият международен документ, който събира на едно място различните мерки, които държавите по света могат да предприемат, за да намалят или да предотвратят насилието над жени.

Постоянният представител в ЕС Румен Александров е казал във вторник също, че за България е изключително важно да се отделят достатъчно ресурси за защита на външните граници на съюза.

Преди 5 години България се отказа да ратифицира Истанбулската конвенция, след като парламентарно представените партии ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол". Конвенцията всъщност споменава само "мъже" и "жени", и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство. Тезите не бяха оспорени от ГЕРБ.

Опитът за ратифицирането на конвенцията вече години е повод за масова пропаганда с фалшиви новини, а в началото на годината "скелетът" и беше отново изваден от БСП, ГЕРБ и "Възраждане". На фона на поредица протести срещу домашното насилие и зачестили случаи на убийство на жени, Народното събрание отхвърли две предложения за законови промени, които целяха по-добра защита на жертвите на домашно насилие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG