Връзки за достъпност

Извънредни новини

След като го заплашиха, ГЕРБ и ДПС се разбраха с кабинета за спирането на руския петрол


Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

Дерогацията на България за внос на руски петрол ще бъде отменена предсрочно в две стъпки съответно от 1 януари и от 1 март.

Това каза в петък председателката на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в изявление в парламента след разговори межу ГЕРБ-СДС, ДПС с министъра на финансите Асен Василев.

Решението дойде на фона на предупреждения от страна на ГЕРБ и ДПС, че може да оттеглят подкрепата си за правителството на Николай Денков, след като коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) отхвърли в парламента предложението за незабавна отмяна на дерогацията.

България е единствената държава в Европейския съюз, която получи специално изключение (дерогация) от европейските санкции срещу Русия, с които беше забранен вносът на руски петрол по морски път.

В четвъртък и петък ГЕРБ и ДПС не присъстваха на гласуването на вота на недоверие, внесен от опозицията, след като бяха казали, че ще гласуват "против". Депутатите им обаче не влязоха в пленарна зала, а лидерите им обвиниха ПП-ДБ в сътрудничество с опозиционните партии. Те казаха, че няма да се регистрират, докато няма решение за спирането на вноса на руски нефт.

В парламента Атанасова каза, че първата стъпка за прекратяването на дерогацията, от януари, ще бъде спиране на квотите за износ, а втората - окончателна отмяна на дерогацията. "За този преходен период сме се съгласили единствено и само за да няма сътресения на пазара", каза Атанасова.

По думите на Атанасова Василев е гарантирал, че занапред няма да има случаи, в които ПП-ДБ ще гласува в различно мнозинство с "Възраждане“, БСП и "Има такъв народ".

Постигнато е съгласие и по искания на ГЕРБ и ДПС за бюджета, сред които приходите да бъдат намалени с 2,4 млрд лв., да се изготви списък с приоритетни инвестиционни проекти, включително строежа на магистралите "Струма" и "Хемус", списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета, както и да се прецизира таванът на държавния дълг на около 1 млрд. лева.

Първоначалноят срок на дерогацията беше краят на 2024 г., като през юли 2023 г. ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приеха тя да бъде прекратена два месеца по-рано.

След като в началото на месеца бяха публикувани данни от медиията Политико и от неправителствени организации, че Русия е спечелила над 1 млрд. евро от дерогацията, ГЕРБ и ДПС поискаха незабавната ѝ отмяна. Правителството отвърна, че това би навредило на страната на фона на предстоящата зима.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG