Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите ратифицираха споразумението за изпращане на бронетранспортьори на Украйна


Украински военнослужещи на бронетранспортьор (БТР), 7 септември 2022 г.
Украински военнослужещи на бронетранспортьор (БТР), 7 септември 2022 г.

Парламентът одобри споразумението за безвъзмездно предоставяне на бронетранспортьори (БТР) на Украйна. Споразумението беше сключено през август 2023 г. между българското вътрешно министерство и украинското министерство на отбраната.

"За" изпращането на БТР-ите гласуваха депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС, "Има такъв народ" и ГЕРБ, а "против" бяха парламентарните групи на "Възраждане" и БСП.

Новината идва, след като през август при посещение на украинския президент Володимир Зеленски в България беше договорено на Украйна да бъдат изпратени 100 БТР-и с отпаднала необходимост.

По време на дебатите в сряда депутати от БСП и "Възраждане" защитиха тезата, че БТР-ите могат да бъдат използвани в България вместо в Украйна, макар това да не се е случвало досега.

Военният министър Тодор Тагарев, който също беше в залата, отказа да коментира изказванията им и добави, че става въпрос за машини, които досега са използвани единствено в така наречения "Възродителен процес" (1984-1989), който представлява насилствено преименуване и депортиране на българските турци.

"Не разбирам за какво е дискусията предвид факта, че вече има решение по темата и в изпълнение на това решение Министерският съвет внася споразумение, което трябва да бъде ратифицирано от парламента", каза той.

Решението за предоставянето на БТР-ите беше подписано в София на 8 август тази година и в Киев на 13 ноември. То беше сключено след решение на Народното събрание от юли, според което България ще предостави на Украйна бронирана транспортна техника.

В края на юни правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ прие изпращането на военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решение на предишния парламент от 9 декември 2022 г.

Изпращането на БТР-ите в Украйна беше един от доводите, с които БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) внесоха вот на недоверие срещу кабинета на Николай Денков за "провал в политиката за национална сигурност и отбрана". В сряда той беше отхвърлен от Народното събрание.

Русия започна пълномащабна война срещу Украйна през февруари 2022 г. От тогава повечето европейски държави се отзоваха на призивите на Украйна за помощ с оръжия, за да може да се защити срещу непровокираната руска агресия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG