Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ, ЕС и Великобритания налагат стотици санкции на Русия по повод втората годишнина от войната


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ, Европейският съюз (ЕС) и Великобритания обявиха нови санкции срещу Русия.

Новината идва малко преди навършването в събота на две години от началото на непредизвиканата руска агресия в Украйна на 24 февруари 2022 г., както и седмица след съобщаването за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални в руски затвор.

"Днес обявявам над 500 нови санкции срещу Русия заради продължаващата война за завладяване на Украйна и заради смъртта на Алексей Навални, смел активист за борба с корупцията и най-яростния опозиционен лидер на Путин", се казва в прессъобщение на американския президент Джо Байдън.

"Нашият международен икономически натиск означава, че Русия не може да си позволи тази нелегална инвазия. Нашите санкции лишават [руския президент Владимир] Путин от ресурсите, които са му така необходими", се казва в изявление на британския външен министър Дейвид Камерън.

САЩ

Сред 500-те санкционирани от САЩ има хора, свързани със задържането на Навални, както и представители на руския финансов сектор, отбранителната промишлена база, мрежите за обществени поръчки и хора, които избягват санкции на няколко континента.

Вашингтон също така налага нови експортни ограничения на хора, които предоставят скрита подкрепа за руската военна машина, предприема действия за намаляване на енергийните приходи на Русия и засилва подкрепата за "гражданското общество, независимите медии и тези, които се борят за демокрация по целия свят".

ЕС

В петък Съветът на Европейския съюз (ЕС) официално прие 13-ия пакет санкции срещу Русия. В съобщение на Европейската комисия (ЕК) става ясно, че пакетът предвижда допълнително ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии, сред които дронове и части за тях. Списъкът включва още 106 души и 88 организации в санкционните списъци. Така броят на включените физически и юридически лица в списъка достига над 2000.

Новите санкции засягат над 140 дружества и служители на руския военно-промишлен комплекс и участници в доставката на севернокорейско оръжие за Русия.

Включени са също дружества и граждани на Беларус, които подкрепят руските въоръжени сили. Наложени са и мерки срещу служители в завзетите от Русия украински области и на отговорни за депортирането на украински деца.

ЕК пояснява, че дроновете заемат централно място във войната в Украйна, затова санкциите ще засегнат дружества, които осигуряват на Русия части за такива. Сред тези дружества има фирми от Китай, Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция, които косвено подкрепят руския военно-промишлен комплекс. Въвеждат се ограничения и в търговията с желязо и стомана.

Великобритания

Новият пакет санкции на Великобритания, обявен в четвъртък, включва над 50 души и организации, включително такива, които са свързани с руската отбранителна индустрия. Санкциите са насочени също срещу източници на доходи от метали, диаманти и енергийната индустрия.

Британското външно министерство казва още, че Лондон въвежда санкции срещу ключови руски вносители и производители на машинни елементи, използвани при производството на отбранителни системи, компоненти за ракети и двигатели на танкове и изтребители.

В британския санкционен списък вече фигурират над 2000 руснаци и руски компании и организации.

През последните дни Великобритания два пъти обяви нови санкции срещу Русия, а по-късно през деня се очаква САЩ да добавят още стотици санкционирани към своя списък.

Тези санкции са част от координирани усилия на западните страни да ограничи възможностите на руската икономика и съответно способността на Русия да води войната. Смъртта на Навални преди седмица също предизвика остри критики и стана повод за нови мерки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG