Връзки за достъпност

Извънредни новини

Диаманти и още петрол. ЕС одобри 12-и пакет санкции срещу Русия


Централата на Европейския съюз в Брюксел
Централата на Европейския съюз в Брюксел

Европейският съюз (ЕС) одобри нов, 12-и пакет от санкции срещу Русия, съобщи Франс прес в четвъртък.

За пръв път ЕС санкционира Русия през 2014 г. в отговор на анексирането на украинския полуостров Крим и дестабилизацията в Украйна. През 2022 г. след началото на пълномащабната война санкциите бяха значително разширени.

Новият пакет включва забрана за внос на руски диаманти в ЕС, се казва в изявление на общността на страните членки. ЕС също така ще предприеме стъпки за подобряване на ефективността на санкциите срещу руския петрол.

Москва е обвинена, че финансира част от войната си срещу Украйна благодарение на доходоносната търговия с диаманти, която й носи между четири и пет милиарда долара годишно, пише Франс прес.

Забраната на ЕС ще обхване естествените и синтетични диаманти и бижута от януари, а руските диаманти, шлифовани в други страни, от септември.

Белгия изрази резерви към тези санкции, одобрени от страните от Г-7, и предложи решения, по-специално чрез система за проследяване, за да ги направи ефективни, без да наказва собствената си индустрия с диаманти, процъфтяваща в северозападния й град Антверпен.

ЕС също така се стреми да наложи по-добре санкциите, насочени срещу руския петрол. Западните страни решиха да забранят целия внос на руски петрол над цена, фиксирана на 60 долара за барел.

Русия успя да заобиколи тази мярка, като разработи "призрачен" флот от петролни танкери, а също и благодарение на помощта на Китай и Индия, показа изследователката от фондация "Карнеги" Александра Прокопенко.

Страните членки решиха да разширят тези петролни санкции, за да обхванат втечнения газ, бутана и пропана, използвани по-специално за отопление.

В началото на ноември доклади показаха, че Русия е получила над 1 млрд. евро благодарение на "Лукойл" и изключението от европейските санкции в България. По-късно компанията съобщи, че обмисля да продаде бизнеса си в България, а българският парламент взе решение за предсрочно прекратяване на дерогацията за България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG