Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дискриминационни закони". "Лукойл" обмисля да продаде бизнеса си в България


Рафинерията "Нефтохим" в Бургас
Рафинерията "Нефтохим" в Бургас

"Лукойл" обмисля продажбата на бизнеса си в България. Той включва рафинерията "Нефтохим" в Бургас, както и мрежа от складове за гориво и бензиностанции. Това стана ясно във вторник от съобщение на компанията, публикувано в техния уебсайт.

Новината идва, след като в края на октомври финансовият министър Асен Василев съобщи, че "Лукойл" възнамерява да направи това, но тогава компанията отрече.

Това се случва на фона на редица действия на парламента, правителството и регулаторите срещу руската компания през последните месеци. Те са част от отказа от руски горива след началото на войната на Русия в Украйна. България вече не внася руски газ, а вносът на петрол беше разрешен за страната до края на 2024 г.

В съобщението на "Лукойл" от вторник пише, че компанията ще "преразгледа стратегията си по отношение на активите си" в страната. Като причина за това тя посочва именно изменението на условията за осъществяване на дейността си.

"С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса", пише в съобщението.

Малко след публикуването на съобщението финансовият министър Асен Василев каза, че правителството е имало предварителна информация за действията на "Лукойл". Той каза, че няма риск България да остане без горива в тази ситуация.

Според компанията държавните органи са приели "дискриминационни закони" и са взели "пристрастни политически решения", които според тях не биха увеличили приходната част на бюджета.

През ноември ГЕРБ и ДПС няколко пъти заплашиха "Лукойл", че ще ѝ отнемат дерогацията за внос на руско гориво. Според нея България е единствената страна в Европейския съюз, която може да внася руски петрол до края на 2024 г. ГЕРБ обаче каза, че ще оттегли искането си, ако "Лукойл" веднага плати на държавата дължимите данъци.

"Лукойл" има господстващо положение на българския пазар за горива. Години наред тя не плащаше данък печалба. Това беше възможно, защото работеше в България чрез "Литаско", която купуваше от руската "Лукойл" суров петрол и го продаваше на рафинерията. През 2023 г. обаче цялата икономическа дейност на компанията се премести в България и това се промени.

Според ГЕРБ и ДПС рафинерията на "Лукойл" дължи 500 млн. лв. данък. Самата "Лукойл" казва, че дължимото е платено в срок.

В края на ноември "Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), подкрепени от ГЕРБ и ДПС, взеха решение дерогацията за внос на руски петрол окончателно да отпадне през месец март 2024 г., като дотогава количеството му бъде намалявано постепенно.

През последните месеци българското правителство предприе и други действия срещу "Лукойл". През юли концесията ѝ за пристанище "Росенец" беше прекратена. Освен това беше приета и възможността контролът над рафинерията да бъде поет от особен търговски управител, назначен от правителството.

На два пъти Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби "Лукойл". Причината беше злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива.

Беше забранен и износът от България на суров нефт с произход Русия и на горива, получени от преработката му по силата на европейските санкции срещу Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG