Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът забрани износ на горива, произведени от руски нефт


Вносители на законопроекта са Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители. 
Вносители на законопроекта са Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители. 

Забранява се износът на суров нефт с произход от Русия, както и на горивата, получени от преработката му в България. Това реши парламентът с приетия на второ четене закон за контрол върху прилагането на дерогацията от Европейския съюз (ЕС) за България. Вносители са Мустафа Карадайъ от ДПС и група народни представители.

С промяна в друг закон нефтеният пристанищен терминал “Росенец”, контролиран от “Лукойл”, се връща на държавата и се забранява даването на концесия на обекти от критичната инфраструтура, свързани с транзит на нефт и нефтени продукти от Русия.

През май миналата година България получи специално изключение (дерогация) от ембаргото на ЕС върху вноса на руски нефт, което важи до края на 2024 г.

С новия закон се забранява транспортът и продажбата на нефтопродукти, получени от суров нефт, внесен въз основа на дерогация, разрешена от Министерския съвет.

Изключения са правят при продажбата, доставката, трансфера и износа на нефтопродукти за Украйна, при условие че са предназначени само за употреба в Украйна и не се цели заобикаляне на забраните.

Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите ще контролират прилагането на забраните и дерогациите.

Нарушителите ще се наказват с имуществена санкция от 20 до 50 хил. лв., а при повторно нарушение - от 50 до 100 хил. лв., реши парламентът. За деклариране на непълни, неточни или неверни данни имуществената санкция е от 5 до 10 хил. лв.

Законът влиза в сила от 5 февруари 2023 г.

Нефтеният терминал "Росенец" се връща под държавен контрол

Няма да се възлагат на концесии стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход. Това решиха депутатите с гласувани промени и в Закона за концесиите.

Вече възложените концесии до влизането в сила на този закон се прекратяват в едномесечен срок от получаването на положително решение на Европейската комисия по този закон.

Това означава, че концесията на нефтения терминал "Росенец", който се стопанисва от "Лукойл Нефтохим" по концесионен договор до 2046 г., може да се върне под контрола на държавата.

В едномесечен срок правителството трябва да изпрати документите за нотификация в Брюксел. След получаване на положително становище също в едномесечен срок трябва да развали концесията и да поеме управлението на пристанището.

Миналата седмица “Демократична България” (ДБ) внесе в Народното събрание законопроект, който предвиждаше именно това.

На първото заседание на парламента през тази година на 4 януари съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова служебното правителство да използва европейските санкции, наложени срещу Русия, за да преразгледа концесията на терминал “Росенец”.

По-рано в петък парламентът реши България да може да поставя под оперативен контрол нефтената рафинерия на руската компания "Лукойл" в Бургас. Измененията бяха внесени от ДБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG