Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДБ предлага закон, който да върне нефтения терминал "Росенец" под контрола на държавата 


Базата "Лукойл Нефтохим" в парк "Росенец" край Бургас
Базата "Лукойл Нефтохим" в парк "Росенец" край Бургас

Нефтеният пристанищен терминал “Росенец”, контролиран от “Лукойл”, се връща на държавата и се забранява даването на концесия на обекти от критичната инфраструтура, свързани с транзит на нефт и нефтени продукти от Русия.

Това предвижда законопроект, внесе в парламента от “Демократична България” (ДБ), съобщиха от обединението в събота. Той е изработен от депутатите Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Мартин Димитров.

“Стигнахме до този етап, тъй като интересите на страната не бяха защитени адекватно, а служебният кабинет обслужи всички изисквания на руската компания”, коментира Ивайло Мирчев.

На първото заседание на парламента през тази година съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова кабинетът на Гълъб Донев да използва европейските санкции, наложени срещу Русия, за да преразгледа концесията на терминал “Росенец”.

През ноември на съвместна пресконференция със служебното правителство “Лукойл” съобщи, че се е договорила с кабинета да плати около 700 млн. лв. данък в България през 2023 г. В замяна тя поиска износът на горива от рафинерията в Бургас да не бъде забраняван.

В началото на декември служебният кабинет разреши на компанията да изнася продукти от преработен руски петрол до 5 март 2023 г. и отмени забраната за износ на нефтопродукти, произведени от руски нефт, наложена от правителството на Кирил Петков.

На 19 декември служебната министърка на финансите Росица Велкова съобщи, че преди Коледа се очаква “Лукойл Нефтохим” да внесе авансово в бюджета до 100 млн. лв. върху свръхпечалбата си през 2022 г., а преди ден вицепремиерът по икономическата политика Христо Алексиев съобщи, че българското подразделение на руската компания вече е прехвърлило цялата си дейност в България.

Досега „Лукойл Нефтохим“ работеше в България чрез посредник – дъщерната фирма на руския „Лукойл“ „Литаско“, която е базирана в Швейцария. Тя купуваше от руския „Лукойл“ суров петрол и го продаваше на рафинерията в България. След това купуваше обратно преработения петрол и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас само преработваше петрола „на ишлеме“, а всички данъци върху печалбата й се връщат обратно в Русия.

Според новата схема би трябвало посредникът „Литаско“ да отпадне и рязко да се увеличат данъците, които рафинерията плаща в страната.

Изискването на „Лукойл Нефтохим“ да може да продължи да изнася горива, получени от преработката на руски нефт, е проблематично заради санкциите, които Европейският съюз наложи на Русия.

На всички държави членки на ЕС е забранено да внасят руски петрол. Единствено изключение беше направено за България, за да може страната да задоволи нуждите на вътрешния си пазар. Ограниченията върху износа на продукти от руски нефт обаче важат и за българската държава. В средата на декември стана ясно, че София може да изнася горива, но само за Украйна или за трети страни извън ЕС, и то при определени условия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG