Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет очаква "Лукойл" да внесе 100 млн. лв. авансов данък до седмица


Служебната министърка на финансите Росица Велкова
Служебната министърка на финансите Росица Велкова

Очаква се "Лукойл България" да внесе до края на седмицата авансово в бюджета до 100 млн. лв. върху свръхпечалбата си. Това каза в понеделник служебната министърка на финансите Росица Велкова.

През ноември на съвместна пресконференция със служебното правителство компанията съобщи, че се е договорила с кабинета да плати около 700 млн. лв. данък в България през следващата година, ако износът на горива от рафинерията в Бургас не бъде забранен. Това условие противоречи на забраната на Европейския съюз за внос на руски петрол, която беше въведена след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

Велкова каза, че не ѝ е известно да има промяна в позицията на компанията по въпроса.

Поради специфичното географско разположение на България, беше предвидена специална дерогация (изключение) на забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период. Изключението обаче не включва износа на преработени петролни продукти към други страни членки.

От ЕК недвусмислено потвърдиха, че България не може да продава руски петрол на трети страни, включително ако е преработен.

Уговорката със служебния кабинет предвижда руската рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“ да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това кабинетът обеща да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024 г., както и да изнася продукти, добити от преработката на руския нефт.

Според служебното правителство износът на горива, получени от преработен руски нефт, не е нарушение на условията на дерогацията. То твърди, че е забранен само износът на суров петрол и петролни продукти, внесени от Русия в България, а не на горива, произведени в рафинерията в България от руски нефт. Кабинетът твърди, че е говорил с Европейската комисия по въпроса.

В началото на декември служебният кабинет разреши "Лукойл Нефтохим" да изнася продукти от преработен руски петрол до 5 март 2023 г. и отмени забраната за износ на нефтопродукти, произведени от руски нефт от 5 декември, наложена от правителството на Кирил Петков.

Във вторник в дневния ред на парламента са включени два законопроекта за обсъждане на първо четене, свързани с "Лукойл". Първият, който е на ДПС, предлага забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Вторият, на "Демократична България", предлага държавата да поеме оперативния контрол на рафинерията на руската компания в Бургас.

Как "Лукойл" ще заобикаля европейските санкции с помощта на България
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:11 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG