Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата ще поема контрола над "Лукойл Нефтохим" при криза, решиха депутатите


Рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".
Рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Държавата ще може да постави под оперативен контрол нефтената рафинерия на руската компания "Лукойл" в Бургас.

Това реши парламентът в петък с приетите на второ четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Измененията са внесени от "Демократична България" (ДБ) и бяха подкрепени от депутати от всички партии без "Възраждане".

Според приетите поправки стратегическите инфраструктурни обекти в сектора, които са от значение за националната сигурност, подлежат на надзор от министъра на икономиката и индустрията.

Според измененията, при заплаха за националната сигурност, злоупотреба с монополно положение или международни ограничителни мерки държавата ще може да поеме управлението на рафинерията в Бургас.

В петък парламентът забрани и износът на суров нефт с произход от Русия, както и на горивата, получени от преработката му в България. С промяна в Закона за концесиите пък стана възможно държавата да си върне контрола върху нефтения пристанищен терминал “Росенец”, даден на концесия на “Лукойл” до 2046 г.

В четвъртък парламентът реши, че свръхпечалбата на "Лукойл", която се получва от разликата на цената на руския петрол и този от други производители, ще бъде обложена. Парите, които ще бъда събрани от държавата, ще бъдат дадени на нуждаещи се потребители с ваучери.

На 5 декември влезе в сила европейското петролно ембарго върху вноса на руски петрол. От същата дата влезе в сила и решението на Европейския съюз (ЕС) и седемте най-развити икономики в света (Г-7) да наложат таван на цената на руския петрол.

Държавен търговски управител

Поемането на контрола над "Лукойл Нефтохим" ще става чрез назначаване на особен представител от държавата, наречен търговски управител. Това реши парламентът в петък с приетите окончателно изменения.

Той ще се назначава от министъра на икономиката и индустрията по предложение на консултативен съвет за срок от половин година. Този срок ще може да бъде удължен еднократно отновео за шест месеца.

Особеният търговски управител трябва да има поне пет години управленски опит в свързани с нефт и нефтени продукти икономически дейности. Той няма право да се разпорежда или да отчуждава имущество на дружеството. Няма право и да поема допълнителни финансови задължения, гласят приетите текстове.

В консултативния съвет ще влизат представители на десет министерства, Комисията за защита на конкуренцията, Държавна агенция "Национална сигурност", различни институции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG