Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свръхпечалбата на "Лукойл" ще бъде обложена, но не е ясно как ще се компенсират потребителите


Делян Добрев
Делян Добрев

Парламентът реши, че свръхпечалбата на "Лукойл", която се получва от разликата на цената на руския петрол и този от други производители, ще бъде обложена. Парите, които ще бъда събрани от държавата, ще бъдат дадени на нуждаещи се потребители с ваучери. Все още не е ясно как ще стане това и кой ще има право на ваучери, тъй като редът ще бъде определен с решение на Министерски съвет.

На 5 декември влезе в сила европейското петролно ембарго върху вноса на руски петрол. От същата дата влезе в сила и решението на Европейския съюз (ЕС) и седемте най-развити икономики в света (Г-7) да наложат таван на цената на руския петрол.

Така износът на руски нефт падна до двегодишно дъно, а цената му се понижи до нивата от началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна на 24 февруари.

Нищо от това обаче не се усеща в България. В края на 2022 г. страната всъщност стана третият най-голям купувач на руски петрол в света, а цените на горивата в страната така и не последваха тенденцията за поевтиняване на суровината, от която се произвеждат.

В четвъртък депутатите решиха, че ще бъде увеличен размерът на месечната вноска във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ за производени в България нефтопродукти от руски петрол. Това стана с промени на второ четене в Закона за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива.

Народните представители приеха промени във формула за изчисление на вноските, в която коефициентът от 0,5 стана 0,7. Размерът на вноската зависи от средномесечните цени за барел на суровия нефт сорт „Брент“ и на този с произход от Русия или изнесен от Русия.

До момента рафинерията "Лукойл Нефтохим" преработва предимно руски нефт сорт "Уралс". Със започването на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт цената на "Уралс" значително поевтиня спрямо "Брент". Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт е над 30 долара на барел.

Според приетите текстове министърът на икономиката и индустрията ежемесечно ще определя изчислението на размера на средномесечните цени на база цената, на която се търгуват двата вида нефт на три водещи световни стокови борси за съответния месец.

Директорът на Агенция „Митници“ до 5-то число на текущия месец ще подава информация на министъра за количеството внесен в страната суров нефт по сорт и произход. Министърът на икономиката и индустрията е задължен да публикува на сайта на министерството до 15-то число размера на месечната вноска.

На второ четене отпаднаха предвидените в закона компенсации за разходи на потребителите на моторни горива чрез крайните им разпространители.

Вносители на проекта са депутати от ГЕРБ, начело с бившия енергиен министър Делян Добрев. Първоначално законът бе замислен да въведе компенсации за разходите за горива, подобно на действащата до края на миналата година мярка от 25 ст. Тъй като от началото на войната в Украйна от ГЕРБ повтарят, че цената на бензина необосновано е скочила с 1 лев като обвиняват за това "Продължаваме промяната", законопроектът стана известен като т.нар. закон за левчето.

Данък или свръхпечалба?

Венко Сабрутев (ПП) каза, че проектозаконът е почти изцяло пренаписан между първо и второ четене и от ГЕРБ са сменили всичко, освен името на вносителя - Делян Добрев. Според него този законопроект няма да намали цените на горивата и няма да защити интересите на гражданите:

"Той защитава интерсите на "Лукойл" като им гарантира стотици милиони свръхпечалба. Със закон ще им дадете половината от свръхпечалбите. Оказва се, че левчето не е левче, а е 50 стотинки и то те са печалба за "Лукойл". Стана ясно коя е коалицията "Лукойл" - ГЕРБ-СДС!", каза Сабрутев. Според него новата формула за изчисление на компенсацията гарантира 50 стотинки свръхпечалба на литър гориво за "Лукойл".

Законът ще влеза в сила три дни след приключване на процедурата по нотификация от ЕК по евродиректива.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG