Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ДПС се съобразиха с искането на ПП-ДБ вносът на руски петрол да спре от 1 март


Административната сграда на „Лукойл“ в София
Административната сграда на „Лукойл“ в София

Партиите, които подкрепят правителството - "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС, казаха, че са се разбрали в четвъртък да представят общ законопроект, според който вносът на руски петрол да спре от 1 март 2024 г. - датата, която предложи ПП-ДБ.

Заедно с това формациите оттеглиха своите две вече внесени предложения за ранно прекратяване на вноса, които се разглеждаха и трябваше да бъдат гласувани от парламента в четвъртък. От ПП-ДБ предлагаха вносът да спре от март 2024 г., а от ГЕРБ и ДПС - още от 1 януари 2024 г.

Новината идва на фона на напрежение в управляващата коалиция на ПП-ДБ и ГЕРБ по повод отмяната на вноса на петрол от Москва, след като ГЕРБ започна да настоява това да се случи възможно най-скоро. С такива искания излезе и партия ДПС, която не участва в управлението, но го подкрепя. От ПП-ДБ бяха против предложенията за по-кратък срок.

През май 2022 г. България получи специално изключение (дерогация) от европейските санкции, обявени срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

Санкциите забраняват вноса на руски петрол по море в страните от ЕС. България обаче получи правото да продължи да внася петрол от Русия до края на 2024 г. Това изключение обслужва най-вече руската компания „Лукойл“ и рафинерията ѝ "Нефтохим" в Бургас.

През лятото ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС гласуваха дерогацията да отпадне по-рано - през октомври 2024 г. През последните седмици обаче ГЕРБ и ДПС измениха позицията си и поискаха спиране на вноса на руски петрол възможно най-скоро.

Като компромисен вариант ПП-ДБ предложи дерогацията да отпадне между 1 и 15 март 2024 г. с мотива, че този срок е достатъчен България да си подсигури достъп до неруски нефт.

ГЕРБ и ДПС излязоха с друго предложение - отпадане на дерогацията още от 1 януари с мотива, че тя не е довела до понижаване на цените на петрола в България, нито до повече приходи от корпоративни данъци.

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще подаде оставка, ако ГЕРБ „мръдне“ от тази своя позиция.

Двете предложения бяха подложени на обсъждане в четвъртък, като опозиционните депутати от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ ги разкритикуваха. Те настояха дерогацията да се запази, тъй като според тях гарантира сигурност в доставките на петрол за България.

Според „Възраждане“ опитите да се спре вносът на петрол от Русия са всъщност война на „две мафиотски фракции“ за овладяване на бизнеса на „Лукойл“. Същата теза защити и ИТН със заявката, че няма да участва в „тази мръсна игра“.

От ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС почти не се включиха в дискусията. След обявена почивка преди гласуването на законопроектите трите формации гласуваха за оттеглянето им.

В кулоарите на парламента Йордан Цонев от ДПС, Теменужка Петкова от ГЕРБ и Венко Сабрутев от ПП-ДБ казаха, че „днес в късния следобед ще бъде изработен общ законопроект за прекратяване на дерогацията“. Датата за прекратяването ѝ ще бъде предложената от ПП-ДБ - 1 март 2023 г.

Цонев и Петкова не отговориха на въпроса защо са се съгласили да се съобразят с датата на ПП-ДБ след твърдата си позиция за по-скорошно прекратяване на дерогацията.

Преди месец въпросът дали и кога да се отмени дерогацията за внос на руски петрол раздели партиите от управляващото мнозинство. Това стана, след като в началото на ноември доклади показаха, че дейността на „Лукойл“ в България е довела до над 1 млрд. евро печалби за Русия заради изключението от санкциите, наложени от ЕС.

По-рано тази седмица „Лукойл“ обяви, че обмисля да продаде бизнеса си в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG