Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС ще определя една трета от управлението в регулаторите, твърди Десислава Атанасова от ГЕРБ


Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова

ДПС ще участва в една трета от избирането и управлението на регулаторите и специалните служби в страната. Това ще се случи заради необходимостта от гласовете на партията за избирането на председателите и членовете на органите. Това каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пред бТВ.

Новината идва на фона на поредни сблъсъци в управляващото мнозинство между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Те бяха породени от освобождаването на шефа на „Пирогов“.

Преди седмицата двете партии оттеглиха и управлението на НЗОК заради разногласия, свързани с назначаването на шефове на регулаторите. Тогава съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов каза, че ще бъде изготвен механизъм, с който да бъде определяно управлението на регулаторите и вземането на решения.

В сряда Атанасова каза още, че е много вероятно ГЕРБ да не участва в дебата за първо четене на бюджета за следващата година заради липсата на механизъм за управление на мнозинството. Атанасова не посочи ясен отговор защо от партията ѝ решиха, че ще участват само в гласуванията за промени в Конституцията заради смяната на директора на „Пирогов“.

„Да, „Пирогов“ не е регулатор, но е болница от национално значение. Ние не искаме да участваме в избора на чистачка или директор на дирекция, но при назначаването на шеф на болницата искаме поне да ни бъде съобщено преди това“, каза Атанасова.

През май ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха за правителство с ротационен министър-председател с няколко основни приоритета. Двете партии многократно посочиха, че основна причина за споразумението им е „евроатлантическия път на страната“.

От тогава обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно заплаши, че партията му може да оттегли подкрепа за кабинета, но така и не предприе никакви реални действия в тази посока.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски каза, че движението ще участва със свои представителите в управлението на регулаторите. ДПС твърди , че не участва пряко в управлението, но го подкрепя във връзка с обещаните промени в Конституцията и заради прозападния му профил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG