Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се качи до върха". Иска ли Пеевски да стане премиер


Делян Пеевски е напът да стане лидер на ДПС на мястото на Мустафа Карадайъ
Делян Пеевски е напът да стане лидер на ДПС на мястото на Мустафа Карадайъ

Делян Пеевски не само е новият председател на парламентарната група на ДПС, не само се кандидатира за нов лидер на партията, но и неочаквано се самопредложи за премиер. Той атакува министър-председателя Николай Денков и каза, че ще се справи по-добре. Стреми ли се наистина Пеевски към този пост?

"Ако не съзнават какво трябва да направят, за да управляват държавата, да ме изберат за премиер".

Тези думи на депутата Делян Пеевски прозвучаха изненадващо. Дори и коментаторите, които го описват като политик с бъдеще, никога не са стигали дотам да споменат премиерския пост като евентуална цел на Пеевски. Критиците му пък призовават той да бъде разследван за корупция и очакват другите партии да го изолират.

В неделя обаче Пеевски изпревари всички и пръв се предложи за най-високия пост в изпълнителната власт.

Преди 10 години срещу Делян Пеевски се провеждаха едни от най-масовите протести в новата история на България. Санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски" и определян от критиците си като лицето на олигархията - за повечето политици доскоро беше срамно дори да се снимат с него.

Сега е точно обратното - Пеевски се показва като една от основните политически фигури, редом до управляващите от "Продължаваме промяната - "Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС.

Депутат в шест парламента от 2009 г. насам, който почти не стъпваше в пленарната зала, сега почти всеки ден той прави изявления по горещи теми и дава насоки на правителството. Напът е да оглави третата по големина партия в парламента - ДПС, след като нейният почетен председател Ахмед Доган го определи за политически "феномен".

Дори и на този фон, думите на Пеевски от неделя прозвучаха изненадващо.

Свободна Европа потърси отговор на въпроса наистина ли Пеевски иска да стане премиер. Изпратихме въпроса и до пресцентъра на ДПС, но не получихме отговор веднага.

„Психологически ми изглежда, че този човек е свръхмотивиран наистина да се качи до върха на държавната пирамида", каза политологът от Софийския университет Огнян Минчев.

Разбира се, че не е заявка да става премиер, заявките не се правят така.
Андрей Райчев

Той не изключва това да стане възможно, защото сега се наблюдава "една покорност на общественото мнение" и активността на Пеевски не предизвиква възмущение, както през 2013 година.

Тогава Пеевски беше избран за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а масовите протести срещу това продължиха повече от година, въпреки че той подаде оставка почти веднага.

На друго мнение обаче е социологът от "Галъп интернешънъл" Андрей Райчев:

„Разбира се, че не е заявка да става премиер, заявките не се правят така. Това е закачка, той просто им казва - Вие сте бездарни“.

Според него Пеевски дава указания на премиера Денков, "защото е много по-агресивен, а той [Денков] е много по-мек и отстъпчив, а и защото по-бързо се ориентира в ситуацията". Това, според Райчев, дава предимство на депутата от ДПС, защото "докато ония умуват, той вече е казал".

"Това създава илюзията, че Пеевски управлява, което не е съвсем така", каза Райчев.

"Очаквам номинацията ми още днес"

В неделя България осъмна блокирана от сняг, а над 1000 населени места нямаха ток. Премиерът Николай Денков свика извънредно заседание на Министерски съвет (МС) с участието на областни управители, които се включиха онлайн от своите градове. В това време пресцентърът на ДПС разпространи позиция на Пеевски, в която се казва:

"С недоумение научавам, че г-н Денков е свикал извънредно заседание на МС онлайн. Искам да се обърна към премиера: г-н Денков, сняг онлайн не се чисти".

Пеевски призова Денков "да напусне топлия и уютен кабинет и заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват".

Ако иска той да излезе със снегорин, с лопата и да почисти снега.
Николай Денков

Няколко часа по-късно Денков му отговори по време на брифинга след извънредното заседание:

"Не знам как си представя г-н Пеевски ролята на премиера. Аз го призовавам - ако иска той да излезе със снегорин, с лопата и да почисти снега". Той каза, че ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и тя да бъде осигурена.

Още същия ден Пеевски направи ново изявление, с което препоръча на Денков "да не се заиграва с шегички, а да работи".

"Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят, за да управляват държавата, да ме изберат за премиер", каза още Пеевски.

"Очаквам номинацията им още днес".

Повечето политици засега мълчат по темата.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Даниел Лорер пръв коментира във Фейсбук.

"Гледах новините и се чудя - какво не ѝ харесва г-н Пеевски на г-жа Габриел за премиер през март, че се налага да се самопредложи още сега?".

Кабинетът беше сформиран след споразумение за ротационен премиер. Първо такъв стана Денков (ПП-ДБ), а след 9 месеца на поста трябва да го смени сегашният вицепремиер Мария Габриел (ГЕРБ).

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също направи коментар: "ПП -ДБ и ГЕРБ допуснаха това да се случи – Пеевски да стане формалният говорител, формалният премиер, той да решава проблемите". Според нея те трябва да отговорят защо са го допуснали, при положение, че имат мнозинство.

ПП-ДБ и ГЕРБ имат общо 131 депутати, а необходимото мнозинство за избиране на правителство и приемане на закони е 121. В последните месеци обаче ДПС също подкрепя правителството и участва в консултациите. ПП-ДБ обясняват това с необходимостта от две-трети мнозинство за промяна на конституцията.

"От най-обругавания се превърна в значим партньор"

Всичко това се случва на фона на сериозни размествания в ДПС. Делян Пеевски е сред тримата българи, на които САЩ наложиха санкции през 2021 г. за "участие в сериозна корупция" по глобалния закон "Магнитски". Очевидно обаче в ДПС не се притесняват от това.

През октомври Пеевски неочаквано стана съпредседател на парламентарната група заедно с дългогодишния лидер на партията Мустафа Карадайъ. Малко по-късно, също изненадващо, Карадайъ подаде оставка, а временно неговата функция се изпълнява от основателя и почетен председател на ДПС Ахмед Доган.

След това Пеевски обяви, че ще се кандидатира за председател на партията. Той съобщи, че на 24 февруари ще се състои Националната конференция на ДПС, на която ще се бъде избран нов лидер. Самият Доган определи Пеевски като "феномен в българската политика през последните 5-6 месеца".

Андрей Райчев обяснява този обрат с това, че "Демократична България" (част от коалицията ПП-ДБ) са осъзнали, че имат много ясен избор - "или да са малка интелигента, квакаща и хленчеща партия, която непрекъснато критикува, или да се договарят с противника и да участват във властта".

В същото време "противникът" се заявява публично като по-яростен и от тях противник на Русия и на Путин, настоява за спирането на вноса на руски петрол и критикува остро затварянето на Руската църква в София.

Според Огнян Минчев това е изненадващо само на повърхността, защото ПП-ДБ неизбежно поемат всички негативи от съвместното управление с ГЕРБ-ДПС, нямат и сериозна политическа перспектива и действат ден за ден. Докато Пеевски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, "които очевидно работят в тандем", имат дълбоко планирана перспектива да изграждат пълноценни отношения със Запада, която налагат с публичните си изказвания.

"И няма да се учудя, ако за поне част от западното обществено мнение тя [перспективата] проработи и се окаже успешна за релегитимация на тези двама господа и политическите и бизнес кръгове зад тях", каза политологът.

Стремителна политическа кариера и съмнения за злоупотреби

Делян Пеевски влиза в политиката още когато е едва 21-годишен и кариерата му е главоломна. Тогава той е студент по право и става член на младежката организация на НДСВ - партията, основана от последния български цар и премиер (2001-2005) Симеон Сакскобургготски.

Още същата година Пеевски е назначен от кабинета на Сакскобургготски за парламентарен секретар на министъра на транспорта и за шеф на борда на "Пристанище Варна". Заради липсата на образователен ценз по-късно е освободен от длъжност.

Не след дълго обаче, вече със завършено висше образование, но без никакъв стаж, той е назначен за следовател в икономическия отдел на Столичното следствие. Само няколко месеца по-късно Пеевски директно е изстрелян на поста зам.-министър в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Тогава министър е Емел Етем, която е и вицепремиер от ДПС.

След това Пеевски става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

Следват първи съмнения за злоупотреба с власт. През 2007 г. тогавашният шеф на "Булгартабак" Христо Лачев казва, че срещу него е упражняван натиск от страна на Пеевски в качеството му на зам.-министър. Тогава срещу него се води разследване и е отстранен от поста си. По-късно обаче то е прекратено, Пеевски е възстановен на поста, а след две години е избран за депутат от ДПС.

На 14 юни 2013 г. той е избран от парламента за директор на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) от коалиционния кабинет на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски. Това предизвиква масови протести. Правителството оцелява на власт само година.

През 2014 г. фалира една от най-големите банки в страната - КТБ, а името на депутата от ДПС се появява нееднократно в документи, свързвани с делото за източването ѝ.

Името на Пеевски се свързва със задкулисно влияние в политиката, правосъдието и медиите. Международната организация "Репортери без граници" го посочва като основна причина за упадъка на свободата на словото в България.

През 2021 г. Делян Пеевски беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ заради корупция.

В мотивите за санкционирането му се посочва, че „регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество".

Прокуратурата никога не е повдигала обвинение на Пеевски.

Форум

XS
SM
MD
LG