Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди българи са без ток заради снега. Денков свика извънредно заседание, Пеевски остана недоволен и поиска да е премиер


Паднало дърво след снеговалежа в София
Паднало дърво след снеговалежа в София

Ситуацията след обилния снеговалеж в цяла България е много тежка, в няколко области е обявено бедствено положение, а в над 1000 населени места няма ток. Това съобщи премиерът Николай Денков на брифинг, след като свика извънредно заседание на кабинета в неделя преди обяд.

В него на живо и онлайн участваха министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на отбраната, ръководствата на пожарната и АПИ, както и областни управители.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обаче направи остро изявление, в което каза, че "сняг не се чисти онлайн" и призова Денков и министрите да отидат на място при бедстващите.

Денков отговори задочно, че неговата работа е да координира и подпомага службите, които работят, на което Пеевски му отвърна в ново официално изявление: "Ако не могат да се справят..., да ме изберат за премиер".

В късния следобяд министърът на енергетиката Румен Радев съобщи, че от около 800 000 абонати, останали без ток, те са сведени почти наполовина, след като цял ден аварийните екипи са работили в много тежки условия и са възстановили електричеството в над 430 населени места.

Извънредното заседание

"Ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в Североизточна България, изтеглят се закъсали тирове и автомобили. Над 100 човека през тази нощ са били освободени от снежни капани", каза по време на брифинга Денков.

Това се случва на фона на предупреждението на МВР от петък към хората в цяла България по възможност да не предприемат пътувания през почивните дни, тъй като се очакват интензивни снегове и бури.

Премиерът добави, че е обявено бедствено положение в няколко области, където продължава да вали и да духа силен вятър - област Силистра и Разград, община Вълчи дол, област Варна, и област Шумен (без град Шумен). В областите Враца, Плевен, Велико Търново, Разград снежната покривка е между 36 и 43 см, след като е валял два до три пъти повече от обичайната месечна норма.

Дърво падна пред сградата на МВР в София
Дърво падна пред сградата на МВР в София

По думите на Денков снежното бедствие е нещо, което може да се предвиди, но няма как да се предотврати бързо, защото има много скъсани електропроводи. "Има много скъсани жици и паднали електрически стълбове, тъй като този мокър сняг ги обледява", добави премиерът.

Според него ситуацията е такава заради пропуснатите години инвестиции в електрически мрежи, в комбинация с тежките метеорологични условия.

В последното денонощие над 1100 снегопочистващи машини са били на разположение. Общият брой, който може да бъде мобилизиран, е над 2000, съобщи регионалният министър Андрей Цеков.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че армията поддържа 24 формирования в готовност за действие и чака заявка от кризисните щабове. Той уточни, че сутринта му се е обадил областният управител на Велико Търново и е дал разрешение екипи от Националния военен университет да се включат в разчистването.

От МВР уточниха, че 149 единици техника и 459 служители само до 12,00 ч. в неделя са реагирали на около 300 сигнала.

Премиерът каза също, че спешно във всички региони трябва да се прецени дали се налага децата да учат онлайн и ще има ли места, в които това няма да е възможно заради проблеми с интернет. Вече е ясно, че понеделник ще е неучебен за училищата и детските градини в община Разград. Още в неделя беше отменена и футболната среща между "Лудогорец" и "Славия", тъй като на местния стадион има 50 см сняг.

"Сняг онлайн не се чисти. Да ме изберат за премиер"

Междувременно пресцентърът на ДПС разпространи позиция на председателя на парламентарната група на партията Делян Пеевски, в която се казва: "Хората очакват от изпълнителната власт да бъде до тях, когато е трудно и да им решава проблемите. Призовавам министър-председателя, който непрекъснато спори, че той е премиерът на правителството, да докаже това".

Депутатът, санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", апелира премиерът "да напусне топлия и уютен кабинет, и заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват". Той изрази недоумение, че премиерът е свикал заседание онлайн. Всъщност то се проведе в МС, но някои от участниците, които се намират в други градове, се включиха дистанционно.

"Г-н Денков, сняг онлайн не се чисти, нито се отстраняват аварии на електропреносната мрежа", обърна се Пеевски към министър-председателя.

"Не знам как си представя г-н Пеевски ролята на премиера. Аз го призовавам - ако иска той да излезе със снегорин, с лопата и да почисти снега", отвърна му Денков по време на брифинга. По думите на министър-председателя ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и тя да бъде осигурена.

По-късно беше разпространено ново съобщение на ДПС с отговор на Пеевски: "Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят, за да управляват държавата, да ме изберат за премиер". Той допълва, че няма да избяга от отговорност и може да се справи. "Очаквам номинацията им още днес", казва още Пеевски.

Ситуацията в София

По-рано новият кмет на София - Васил Терзиев, даде извънреден брифинг през медиите, на който съобщи, че основните пътни артерии са добре почистени и проходими.

"Сега се влиза в кварталите, активно се почистват спирки и подлези, но паднали дървета и изпочупени клони пречат на снегопочистващите машини", добави той, като уточни, че има около 1000 сигнала за счупени и паднали дървета.

Терзиев отбеляза, че има скъсани кабели и затова в почти всеки квартал на места има частични проблеми с електрозахранването.

Много коли бяха затрупани от дървета - жк "Илинден" в София
Много коли бяха затрупани от дървета - жк "Илинден" в София

Той каза още, че градският транспорт се движи нормално в зимни условия, като има проблеми само с една линия на тролеите.

"Не ми е докладвано да има пострадали хора, апелирам обаче гражданите да бъдат внимателни, защото има опасност от счупване на клони и дървета", предупреди кметът и призова собствениците на магазини и жилища да излязат и с повишено внимание да почистят около сградите си.

Снежната покривка в столицата е между 25 и 35 см, съобщиха от НИМХ.

Столичани се оплакват, че с часове не могат да се свържат със спешния телефон 112 и с общината, за да подадат сигнали. От МВР съобщиха, че само от началото на деня до 13 часа на 112 са получени 5275 съобщения. Поради натоварването апелът е хората да остават на линия до получавана на отговор от оператор, казаха от ведомството.

Проблемите с тока

Електроразпределителното дружество, отговарящо за Западна България - "Електрохолд", съобщи, че е сформирало допълнителни екипи - над 350 са на терен, като 50 от тях са в София. Работата им обаче се затруднява от непочистените пътища, отрицателните температури, силния вятър, обледяванията и множеството паднали клони и дървета.

Преди обяд 459 000 крайни клиенти са без захранване, уточниха от компанията. В столицата най-засегнати са кварталите, които се захранват с въздушни електропроводи. Към 11 часа ток нямаше в части от Симеоново, Бистрица, Банкя, Курило, вилна зона "Киноцентър", "Кръстова вада", Владая, кв. "Витоша", вилна зона "Малинова долина", Волуяк.

От "Енерго про" - дружеството, което отговаря за Северозападна България, съобщиха, че близо 200 000 клиенти в над 800 населени места са без електрозахранване. Причината са обледенени електропроводи и паднали дървета, които са причинили редица повреди по съоръженията и са скъсали проводници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG