Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ураганен вятър уби двама души и остави в бедствено положение Североизточна България


Архивна снимка от разрушенията в разградското село Лъвино след ураганния вятър на 4 ноември 2023 г.
Архивна снимка от разрушенията в разградското село Лъвино след ураганния вятър на 4 ноември 2023 г.

43-годишна жена загина в центъра на Варна, затисната от откършил се от ураганния вятър клон. В събота паднало заради силния вятър дърво уби 65-годишен мъж в София. Той е пътувал с жена си в кола по време на инцидента, тя е в болница в тежко състояние.

Времето в София остава със силен вятър, а Варна, Вълчи дол, Суворово, Аксаково и Дългопол обявиха бедствено положение заради опасността за живота на гражданите, а Девня - частично. Бедствено положение обявиха и шест шуменски общини.

Силен вятър, дъжд и сняг нанасят щети и затрудняват действията на аварийните екипи в Севериозточна и Югоизточна България.

Стотици населени места в Разградска, Силистренска, Шуменска и Търговищка област са без ток. Усложнена е обстановката и в Стара Загора. Вятърът нанесе щети същи в Пловдив, Пазарджик и Сопот.

Новините идват две седмици, след като ураганен вятър в Северна България отне живота на двама души, а стотици къщи останаха без покриви. В момента се провежда тестване на системата за предупреждение на населението при извънредни ситуации и бедствия.

Националният институт по метеорология и хидрология издаде за неделя оранжев код за бурен вятър и значителни валежи в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Търговище, Шумен, Силистра, Разград и част от Русенска.

Жълт код е обявен в областите Велико Търново, част от Габровска, Хасково, Кърджали и част от Старозагорска.

Министерството на околната среда и водите предупреди за възможни наводнения в района на реките Дунав, Камчия и Русенски Лом.

Бедствено положение в Дългопол, Варна, Вълчи дол, Суворово, Аксаково

Вълчи дол още през нощта е останал без ток, ураганният вятър и снеговалежът са съборили електрически стълбове, а заради снегонавяване има затворени пътища в района.

Прекъсване на тока има във всички пет района на община Варна. Паднали клони и дървета са блокирали ключови пътни артерии, разрушили са инфраструктура и са нанесли щети.

Има бутнати светофари и пътни знаци, придвижването е силно затруднено. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината. Отменени са влакове и автобуси.

Общинската администрация призовава хората да останат по домовете си в неделя.

Свикан е кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме мерки за връщане на града към нормален ритъм, каза пред БНР кметът на Варна Благомир Коцев.

Образователното министерство позволи онлайн обучение за учениците в понеделник, а четири от варненските училища - ОУ "В. Друмев", ОУ "К. Арабаджиев", Първо ОУ "Св. Княз Борис Първи" и Професионална гимназия по текстил и дизайн, ще учат онлайн до сряда включително.

Почти всички населени места в община Девня са без ток, съобщи във Фейсбук кметът Свилен Шитов. Той моли гражданите да не излизат без спешна необходимост. Понеделник ще е неучебен ден за учениците от общината.

Има паднали дървета и нанесени щети и в област Добрич. Затворени за движение на камиони са пътищата от Добрич към Варна, Балчик и Генерал Тошево. От тях се евакуират хора от закъсали автомобили.

Десетки са останалите без ток селища в общините Шабла, Генерал Тошево и Добричка. В много от тях няма и вода заради неработещи помпени станции.

В общините Дългопол и Суворово няма ток, повечето населени места в Суворово са и без вода. Има паднали електрически стълбове и скъсани жици. Част от селата са недостъпни заради образувалите се снежни преспи. Има и съборени от вятъра дървета по пътищата.

В община Аксаково има прекъсване на транспортния достъп до населените места заради снежни преспи по пътищата. В много от селищата в общината няма ток и вода.

Силен сняг, затворени пътища, липса на ток в Шуменско

Шест общини в Шуменска област - Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново, Каспичан и Хитрино - обявиха бедствено положение за срок от 7 дни.

Затворен заради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград. На пътния възел "Белокопитово" има контролно-пропускателен пункт, където полицаи пренасочват колите по обходен маршрут през Търговище.

Изцяло затворен е пътят Шумен-Силистра в района на Хитрино заради образували се снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна.

Има десетки сигнали за закъсали автомобили в района на Каолиново, Нови пазар и Хитрино, паднали клони и дървета.

Всички екипи на пожарната безопасност и защита на населението в Шумен са на терен и работят.

Има закъсали камиони на пожарната и снегорини.

Поради скъсан централен електропровод в областта без ток са общо 31 населени места. Няма ток в Нови пазар и в западната част на Шумен, получени са съобщения за спряно електричество в много шуменски села. Дежурните екипи работят за отстраняване на авариите.

Щети в Бургас и Стара Загора

В Стара Загора са получени множество сигнали за счупени клони и паднали неукрепени ламарини от покриви на сгради. Общинските екипи се отзовават на по-леките произшествия, а на по-тежките, където има нужда от специализирана техника, реагират пожарните.

В Бургас към момента обстановката е сравнително спокойна, съобщиха от Общината. Има сигнала за паднали или наклонени дървета в комплексите "Меден рудник", "Славейков", "Черно море", "Братя Миладинови", на пътя Бургас- квартал "Сарафово", квартал "Долно Езерово".

В община Руен около 30 села са без ток заради съборени електрически стълбове. Снежната покривка в общината е около 30-40 см, пътищата се почистват.

От събота има предупреждение за опасно време и в община Царево. Вятърът продължава да е силен и на пориви. Има много паднали дървета към селата Българи и Кости, екипи на общината и противопожарната служба ги разчистват. В Кости няма и ток.

"Обстановката е усложнена, но спокойна", каза пред БНР кметът на Царево Марин Киров.

Той призова гражданите да внимават и при възможност да не излизат заради опасния вятър.

Материални щети са нанесени и в Свети Влас.

Това е третото бедствие в рамките на няколко месеца, което доведе до жертви и материални щети. В началото на ноември двама души загинаха заради ураганен вятър в Северна България, а през септември четирима души загинаха след обилни валежи в община Царево.

Тогава стана известно, че България няма система за ранно предупреждение, с която гражданите да бъдат известявани за опасност с есемеси.

До 29 ноември ще продължи официалното тестване на системата за ранно известяване БГ-Алерт (BG-Alert) в различни градове в страната. Дни преди това обаче съобщение за бедствие уплаши хиляди хора. МВР определи изпращането му като "човешка грешка".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG