Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама загинаха, а стотици къщи останаха без покриви заради ураганен вятър в Северна България


Над 150 къщи в село Лъвино, област Разград останаха без покриви след ураганен вятър.
Над 150 къщи в село Лъвино, област Разград останаха без покриви след ураганен вятър.

Двама мъже от Шуменско загинаха след силната буря в района в събота, предаде БТА.

51-годишен мъж от село Развигорово е починал, след като е бил затрупан от стена, която е паднала заради бурята.

Във Велики Преслав мъж е загинал, след като е излязъл в покрайнините на града, за да прибере част от добитъка си. По данни на МВР Шумен вероятната причина за смъртта му е стъпване върху скъсан електрически проводник.

В цялата Шуменска област са били подадени над 40 сигнала за паднали дървета и други материални щети.

В село Лъвино, област Разград ураганният вятър е отнесъл покривите на над 150 къщи. Заедно с това са съборени и над 10 електрически стълба. В селото е обявено бедствено положение. До момента няма данни за пострадали хора.

Последиците от бурята в Лъвино.
Последиците от бурята в Лъвино.

От петък вечер в цяла почти цяла България бяха подавани сигнали за затруднения по пътищата заради частични наводнения или паднали заради силен вятър дървета.

Последиците от бурята в Лъвино.
Последиците от бурята в Лъвино.

Това е второто бедствие в рамките на няколко месеца, което доведе до жертви и материални щети. В началото на септември четирима души загинаха след обилни валежи в община Царево. Бяха нанесени щети за десетки милиони левове, а правителството обяви ден на траур в страната.

Тогава стана ясно, че България няма система за ранно предупреждение, с която гражданите да бъдат известявани за опасност със СМС-и. Сирените са единствената предупредителна система, която страната притежава към този момент. Дори и тя обаче не покрива цялата територия на страната.

Преди дни тестово съобщение от все още нефункциониращата системата за ранно предупреждение при бедствия беше изпратено до хиляди абонати на мобилния оператор „Виваком“. Това предизвика паника сред хиляди хора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG