Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ще работят върху регламент за управлението. Искат нови шефове на здравната каса


Бойко Борисов, Асен Василев, Христо Иванов, Делян Пеевски
Бойко Борисов, Асен Василев, Христо Иванов, Делян Пеевски

“Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС се договориха да изготвят общ регламент за вземане на управленски решения. Той ще засяга избора на ръководители на регулаторите, конституционните промени и реформата в службите.

Това съобщиха в петък лидерите Асен Василев (ПП), Христо Иванов (ДБ), Бойко Борисов (ГЕРБ) и Делян Пеевски (ДПС) след среща между трите формации.

Новината идва, след като по-рано през деня премиерът Николай Денков призова ГЕРБ да се придържа към първоначалните договорки за управлението и да подпише механизъм за вземане на решения.

Ден по-рано между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, които са партньори в управляващото мнозинство, възникна напрежение след избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

ПП-ДБ се противопоставиха на кандидатурата му, тъй като по тяхна информация за него са посочени “някои притеснителни неща” в доклад на ДАНС, внесен в секретното деловодство на Народното събрание.

Денков каза, че лично е виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че Мавров е лобирал. "Назначаването на този човек на позиция, която е свързана с разпределението на осем млрд. лева годишно, е проблем и ГЕРБ и ДПС това го знаят", каза Денков.

"Договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи, че ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и от двете страни", каза още той и призова да бъде разписан механизмът за вземане на решения между формациите в управлението, който е бил предложен на ГЕРБ още през лятото.

По негови думи с избора на Мавров е бил демонстриран "абсолютно неприемлив" начин за вземане на решения, който може да бъде опасен за развитието на страната, ако бъде приложен и при гласуването на конституционните промени и съставите на антикорупционната комисия и другите регулатори, които предстоят през следващите седмици.

ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха за общо правителство с ротационен премиер в началото на юни, подкрепено и с гласове на ДПС. ПП-ДБ и ГЕРБ отричат, че управляват в коалиция, но в синхрон вземат решения за разпределение на ключови постове в министерствата, парламента и регулаторите.

"Нека, като подпишем, да е ясно мнозинството: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС - за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, което поставиха те като условие. Всичко това да бъде описано в регламент, който да подпишем", каза Борисов по-късно в петък.

Регулатори са например здравната каса, антикорупционната комисия или Висшият съдебен съвет. Третата тема, спомената от Борисов, засяга реформата в специалните служби, за каквато настояват от ПП-ДБ.

Сега съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че в израз на разбирателство ще бъдат поискани оставките както на избрания само преди 24 часа подуправител на НЗОК Мавров, така и на избрания в края на юли управител Станимир Михайлов, предложен от ПП-ДБ.

Пеевски каза, че новата процедура за избор на ръководство на НЗОК ще се случи по нов регламент.

По-рано случаят с Мавров предизвика директен спор между лидерите на парламентарните групи на ПП-ДБ и ДПС - Кирил Петков и Делян Пеевски.

Настоящият управител на НЗОК Станимир Михайлов беше избран по-рано през годината с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Той беше номинация на ПП-ДБ. Изборът му беше част от договорката между коалицията ѝ ГЕРБ за управител на БНБ да бъде избран Димитър Радев, а за председател на Сметната палата - бившият депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG