Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборът на Момчил Мавров за подуправител на здравната каса скара ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС 


Момчил Мавров
Момчил Мавров

Между партньорите в управляващото мнозинство от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС за пореден път ескалира напрежение в четвъртък.

Повод за скандала в пленарната зала на парламента стана изборът на проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по предложение на ГЕРБ. Номинацията му беше вкарана за гласуване като извънредна точка в дневния ред на депутатите, което предизвика възмущението на ПП-ДБ.

Депутатите от коалицията направиха изявление, че няма да подкрепят Мавров, тъй като за него са посочени “някои притеснителни неща” в доклад на ДАНС, внесен в секретното деловодство на Народното събрание. Това стана ясно от думите на Искрен Митев и Кирил Петков.

В крайна сметка Мавров беше избран на поста със 103 гласа “за” от ГЕРБ и ДПС, 83 “против” от ПП-ДБ, БСП и независимия Радостин Василев и 0 “въздържал се”. В гласуването на участваха депутатите от “Има такъв народ” (ИТН).

Дискусията преди избора му беше съпътствана от множество подвиквания от място, обиди между депутати, обвинения в корупция и лобизъм и призиви за сваляне на кабинета на Николай Денков, подкрепян от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Лидерите на парламентарните групи на ПП-ДБ и ДПС - Кирил Петков и Делян Пеевски, дори влязоха в остър словесен конфликт от местата си, заради което председателката на БСП Корнелия Нинова ги призова да се разберат “като мъже” извън пленарната зала.

“Такива думи и такива взаимни обвинения между Пеевски и Петков, че просто това не може да продължава като управление на държавата, особено когато става въпрос за здравеопазване, за 8 милиарда. Ясно е, че не можете да си ги разделите. Излезте навън и се разберете като мъже”, каза Нинова от трибуната.

От ПП-ДБ обвиниха и “Възраждане”, че са съдействали за избора на Мавров, като са подкрепили включването на извънредната точка в дневния ред. Лидерът на проруската партия Костадин Костадинов отговори иронично, че с колегите му така им дават шанс “да се освободят от оковите на ДПС и на ГЕРБ” и да свалят кабинета “Денков”.

Стигна се и до признания от ПП-ДБ и ГЕРБ, че така се компрометира управлението. По думите на Васил Пандов този дебат “отново поставя под въпрос дейността на нашата легислатура, както и доста важни решения”. Тома Биков добави, че “тези, които критикуват правителството, имат големи основания да го правят”.

Самият Мавров каза пред медиите, че е доволен от оказаното му доверие и отрече някога да е бил викан да дава някакви обяснения в службите.

Мандатът на новия подуправител на НЗОК е до 30 ноември 2028 г. Момчил Мавров има повече от 10 години професионален опит в системата на здравеопазването. Бил е председател на Надзорния съвет на здравната каса и зам.-директор на пловдивската болница “Св. Георги”.

За управител на НЗОК в края на юли беше избран Станимир Михайлов с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Той беше номинация на ПП-ДБ. Изборът му беше част от договорката между коалицията ѝ ГЕРБ за управител на БНБ да бъде избран Димитър Радев, а за председател на Сметната палата - бившият депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG