Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС избраха Димитър Главчев за шеф на Сметната палата


Димитър Главчев
Димитър Главчев

Парламентът избра номинирания от ГЕРБ Димитър Главчев за председател на Сметната палата. Гласуването се проведе в петък вечерта, а Главчев беше избран със 148 гласа от депутатите от ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС.

Другият кандидат за поста Нина Стоянова получи подкрепата на парламентарната група на “Възраждане”, която я издигна. Гласуването в пленарната зала мина без дебати.

Димитър Главчев е бивш депутат от ГЕРБ и председател на парламента. Партията на Бойко Борисов съобщи в средата на юли, че ще го номинира за председател на Сметната палата.

Избора на Главчев идва на фона на твърденията на досегашния председател на Сметната палата Цветан Цветков, че е отстранен от поста заради одитен доклад, свързан с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), и след намеса на депутат от ДПС.

През януари депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход” отстраниха Цветков от поста, след като мандатът му беше изтекъл. В края на юни Конституционния съд обяви решението на парламента за противоконституционно. Впоследствие той се опита да се върне на работното си място, но не беше допуснат.

Сега Димитър Главчев ще поеме управлението на Сметната палата за 7-годишен мандат.

Той беше депутат от ГЕРБ от първото влизане на партията в парламента през 2009 г. През 2017 г. беше избран за председател на 44-ото Народно събрание, но няколко месеца по-късно беше отстранен заради това, че бе отнел думата на Корнелия Нинова от трибуната на парламента. Тогава той се отказа и от депутатското си място.

През 2021 г. Беше избран за депутат от ГЕРБ и в 45-ото и 46-ото Народно събрание. След това не е бил народен представител.

До избора на Главчев се стигна, след като в края на юни парламентът задейства процедурите за избор на шеф Сметната палата, както и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Българската народна банка (БНБ). Това се случи без участието на ПП-ДБ, които тогава не издигнаха номинации. Те твърдяха, че правят това, защото ГЕРБ участват в скрити мнозинства с “Възраждане” и ДПС.

Впоследствие ПП-ДБ подкрепиха издигнатия от ГЕРБ кандидат за управител на БНБ Димитър Радев, който беше избран с гласовете на двете управляващи формации и ДПС, а кандидатът на ПП-ДБ за шеф на НЗОК Станимир Михайлов получи подкрепата ГЕРБ и ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG