Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд отмени махането на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков


Бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков
Бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на предишния парламент да освободи Цветан Цветков като председател на Сметната палата. Решението е взето от общо 10 членове на съда.

Цветков беше освободен от поста на 20 януари по предложение на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход", само ден след като беше изслушан в парламентарната комисия по случая Нексо.

Решението беше аргументирано с недостатъчни действия по проверката на даренията от служители на разследваната криптобанка за „Демократична България“ (ДБ). Сред останалите мотиви бяха забавяне на одитни доклади и засекретен доклад за дейността на държавната компания “Монтажи”.

Тогава Цветков определи аргументите за смяната си като „несъстоятелни“, а освобождаването си от длъжност като „репресия“. В началото на февруари „Продължаваме промяната“ (ПП) и ДБ сезираха КС по случая, определяйки смяната на Цветков за изцяло политическа и без правно основание.

Правният портал "Лекс" коментира, че с решението на КС възниква ситуация, която не се е случвала досега - за противоконституционно е обявено освобождаването от длъжност на човек с изтекъл мандат.

В момента голяма част регулаторите в България работят с изтекли мандати. Един от основните приоритети на управляващото мнозинство, подкрепило кабинета на Николай Денков, беше техните състави да бъдат попълнени, но все още не се е случило. Сред органите с изтекли мандати, са дори Висшият съдебен съвет и Инспектората към него.

Прокуратурата проверява с години 17 доклада на Сметната палата
please wait

No media source currently available

0:00 0:32:37 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG