Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДБ и ПП атакуват пред Конституционния съд махането на шефа на Сметната палата


Цветан Цветков
Цветан Цветков

"Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме промяната" (ПП) съобщиха, че внасят искане до Конституционния съд(КС), с което да се обяви за противоконституционно решението за освобождаването от поста на шефа на Сметната палата Цветан Цветков.

Това съобщи на брифинг в парламента бившият правосъден министър Надежда Йорданова. Според двете формации това решение представлява политическа саморазправа с председател на една независима институция.

Цветков беше освободен от поста на 20 януари по предложение на ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход", само ден след като беше изслушан в парламентарната комисия по случая Нексо. Те обясниха решението с недостатъчни действия по проверката на даренията от служители на разследваната криптобанка за ДБ.

Самият Цветков каза, че отстраняването му е репресия, а Сметната палата не е политическа полиция. Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за финансов надзор (КФН) също съобщиха, че не са открили нарушения на Нексо, но и не им е работа да се занимават с проверки на компанията.

Директен линк

За приемник на Цветков беше определена досегашната му заместничка Горица Грънчарова-Кожарева. Тя е съпруга на прокурора Михаил Кожарев, който се смята за близък на главния прокурор Иван Гешев.

"Видяхме, че председателят на Сметната палата беше освободен изцяло с политически аргументи, в пълно нарушение на Закона за Сметната палата и конституцията", каза Надежда Йорданова от ДБ.

Затова заедно с ПП настояват КС да установи противоречието на решението с основния закон.

Според нея четирите политически сили, които го отстраниха, са били недоволни от отговорите на Цветков и с "политически юмрук" са решили да вземат "неговата глава". По думите ѝ това е "политическа гилотина".

Тя отхвърли аргумента за смяната изтеклият мандат на Цветков, тъй като в такава ситуация са ръководителите на близо 80 институции. Законът за Сметната палата ясно посочва, че първо трябва да бъде избран нов председател и в момента на встъпването му да се прекратят пълномощията на текущия, обясни Йорданова.

"Такъв акт на политическа саморазправа не може да остане неатакуван от тези, които смятаме, че правовият ред трябва да се възцари в нашата държава", добави Никола Минчев от ПП.

Той също отбеляза, че са липсвали формални мотиви за самия проект на решение. Според него това, че е с изтекъл мандат, е легитимно основание да започне нова процедура по избор на председател, на заместници и членове, а не просто да бъде предсрочно освободен настоящият.

Прокуратурата проверява с години 17 доклада на Сметната палата
please wait

No media source currently available

0:00 0:32:37 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG