Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият шеф на Сметната палата свърза уволнението си с доклад за фалита на КТБ и с намеса на ДПС


Цветан Цветков
Цветан Цветков

Досегашният председател на Сметната палата Цветан Цветков свърза отстраняването си от поста с одитен доклад за действията на Фонда за гарантиране на влоговете след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). На пресконференция във вторник той каза, че приемането на този одитен доклад сега се бави, а ако той беше председател, би предложил той да се приеме.

Цветков каза също, че два дни преди отстраняването му в сградата на Сметната палата е бил депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който се е срещал с негова заместничка, която сега временно ръководи институцията.

До момента нито временното ръководство на Сметната палата, нито ДПС са коментирали изявлението на Цветков.

Парламентът отстрани Цветан Цветков от поста председател на Сметната палата през януари с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. В края на юни Конституционния съд обяви решението на парламента за противоконституционно. След това той се опита да се върне на работното си място, но не беше допуснат заради заповед на зам.-председателката на институцията Горица Грънчарова – Кожарева, която изпълнява длъжността председател до избора на нов.

На пресконференция във вторник Цветков изброи три причини, които според него са довели до отстраняването му.

На първо място той постави одитния доклад за действията на Фонда за гарантиране на влоговете след фалита на КТБ. Одитът започна през 2022 г. и целеше да установи дали Фондът е упражнявал контрол върху синдиците на фалиралата през 2014 г. банка. През май тази година Медиапул съобщи, като се позова на свои източници, че по време на одита са намерени данни за конфликт на интереси.

Цветан Цветков не коментира във вторник съдържанието на доклада с аргумента, че той още не е приет от Сметната палата и публикуван.. По думите му той е бил завършен през януари 2023 г., но след това е имало предложение процедурата да бъде прекратена, а в последствие докладът е бил предаден на правната дирекция на Сметната палата и оттогава няма движение по него.

„Цели се забавяне на приемането на одитния доклад“, каза Цветков и добави, че ако той все още беше председател, щеше да предложи докладът да бъде приет.

Като втора причина за отстраняването си той посочи производство срещу бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски за нарушения при договор, свързан с тол системата. На Терзийски е бил съставен акт и е предложено да бъде глобен с 10 хил. лева, но след отстраняването на Цветков наказанието е отменено, съобщи Капитал през май.

Като трета причина за отстраняването си Цветков посочи доклад, в който са установени нарушения в община Минерални бани в област Хасково. Там по думите на Цветков са установени случаи на конфликт на интереси. Целият доклад е изпратен на прокуратурата, макар че не във всички негови части има данни за престъпление, и по този начин е останал скрит от обществото, каза още той.

„Тези три причини бяха достатъчни за да бъда брутално освободен в рамките на 24 часа“, каза още Цветков.

Цветков каза още, че два дни преди освобождаването му от поста председател на Сметната палата в сградата на институцията е влизал депутатът от ДПС Рамадан Аталай. По думите му той се е срещнал с тогавашната му заместничка а сега временна председателка на Сметната палата Горица Грънчарова – Кожарева. Той не даде повече подробности за тази среща.

Освобождаването на Цветков от длъжността през януари беше аргументирано с факта, че мандатът му е изтекъл преди година, но се случи само ден, след като той беше изслушан в парламента във връзка с дарения на компанията „Нексо“ за „Демократична България“ (ДБ). Тогава от Сметната палата не откриха нарушения.

В края на юни Конституционния съд обяви решението на парламента за противоконституционно. Цветков се опита да се върне на работното си място, но не беше допуснат.

В същото време парламентът удължи правомощията на временно изпълняващата длъжността, а президентът Румен Радев сезира конституционния съд за това решение.

В момента тече процедура за избор на нов председател на Сметната палата. Кандидати са Димитър Главчев, номиниран от ГЕРБ, и Нина Стоименова, издигната от „Възраждане“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG