Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ издига бившия председател на парламента Димитър Главчев за шеф на Сметната палата


Димитър Главчев. Снимката е от 2017 г.
Димитър Главчев. Снимката е от 2017 г.

ГЕРБ ще предложи бившия председател на парламента Димитър Главчев за ръководител на Сметната палата. Това съобщи председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова пред журналисти в сряда, цитирана от БТА.

В края на юни парламентът задейства процедурите за избор на шеф Сметната палата, както и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Българската народна банка (БНБ). Срокът за номинации за председател на Сметната палата изтича в 18 часа в сряда. Той беше удължен два пъти.

“Днес ще бъде внесена, може би след час, в деловодството на Народното събрание”, каза Десислава Атанасова за номинацията на Главчев.

Тя посочи, че партньорът на ГЕРБ в управлението “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) подкрепя номинацията.

Кирил Петков от ПП-ДБ коментира въпроса пред журналисти в парламента като каза, че всяка кандидатура за ръководител на регулатор ще бъде разглеждана внимателно. Той не каза дали формацията му ще издигне своя номинация за шеф на Сметната палата и не отговори дали подкрепя Главчев.

Новината за номинацията дойде след среща на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов със съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

Започването на процедурите за избор на нов председател на Сметната палата, както и НЗОК и БНБ, се случи без участието на ПП-ДБ, които не издигнаха и номинации за постовете. Тогава те твърдяха, че правят това, защото ГЕРБ участват в скрити мнозинства с “Възраждане” и ДПС.

Димитър Главчев беше депутат от ГЕРБ от първото влизане на партията в парламента през 2009 г. През 2017 г. беше избран за председател на 44-ото Народно събрание, но няколко месеца по-късно беше отстранен заради това, че бе отнел думата на Корнелия Нинова от трибуната на парламента. Тогава той се отказа и от депутатското си място.

През 2021 г. Беше избран за депутат от ГЕРБ и в 45-ото и 46-ото Народно събрание. След това не е бил народен представител.

До момента единствената друга кандидатура за председател на Сметната палата е на Нина Стоименова, издигната от “Възраждане”.

Досега председател на Сметната палата беше Цветан Цветков. През януари депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход” го отстраниха от поста, след като мандатът му беше изтекъл. В края на юни Конституционния съд обяви решението на парламента за противоконституционно.

Цветков се опита да се върне на работното си място във вторник, след като преди дни решението на съда беше обнародвано в Държавен вестник. Той обаче не беше допуснат заради заповед на заместник-председателката на институцията Горица Грънчарова – Кожарева, която изпълнява длъжността председател до избора на нов.

Във вторник президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за решението, с което се удължава срокът за предлагане на кандидати за шеф на Сметната палата и се удължават правомощията на временно изпълняващата длъжността. Според държавния глава то противоречи на предишното решение на Конституционния съд, с което той отменя уволнението на Цветан Цветков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG