Връзки за достъпност

Извънредни новини

Станимир Михайлов е избран за шеф на здравната каса. Подкрепиха го ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС


Станимир Михайлов
Станимир Михайлов

Парламентът избра номинирания от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Станимир Михайлов за управител на управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Гласуването се състоя в петък вечерта, а в подкрепа на кандидата гласуваха 137 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Михайлов беше единствен кандидат за председател на здравната каса. По-рано през юли номинираната от ГЕРБ Иванка Динева оттегли кандидатурата си. По-рано “Възраждане” оттегли своя кандидат Тодор Хинов. Издигнатата от БСП Жени Стайкова не събра достатъчно гласове в парламента при първия опит за избиране на нов шеф на здравната каса този месец.

Михайлов ще ръководи НЗОК година и половина - до 12 март 2025 г., а не за пълен мандат от 5 години, припомни “Дневник”. Причината е, че той ще довърши мандата на предсрочно отстранения от предишния парламент Петко Салчев.

Станимир Михайлов e магистър по икономика и има над 15 години стаж в банковата система. От 2002 до 2005 г. ръководи Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия. Съучредител и член е на Българо-португалската търговска камара.

Той има опит и в сферата на здравното осигуряване. От февруари 2022 г. е председател на борда на директорите на болница “Лозенец”.

Критиките срещу неговата кандидатура бяха свързани с дейността му като изпълнителен директор на дружеството “Балкан кредит”. Депутати от ГЕРБ казаха по време на изслушването на Михайлов в парламентарната комисия по здравеопазване, че той не е декларирал действителните собственици на фирмата, докато е бил неин директор.

Впоследствие Държавна агенция “Национална сигурност” потвърди, че такава декларация не е постъпвала, което е нарушение на правилата срещу пране на пари.

Михайлов обясни случая с това, че декларацията е била подготвена, но не е изпратена от юрисконсулта на фирмата. Той добави, че това е нарушение и фирмата ще плати съответната глоба.

Михайлов определи критиките срещу себе си по случая като “преиначени факти и измислици” с “политически замисъл”.

Темата беше повдигната и по време на дебатите в пленарна зала в петък вечер от “Възраждане” и от “Има такъв народ”, които впоследствие гласуваха срещу кандидатурата му.

До избора на Михайлов се стигна, след като в края на юни парламентът задейства процедурите за избор на шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и на Сметната палата и на Българската народна банка (БНБ). Това се случи без участието на ПП-ДБ, които тогава не издигнаха номинации. Те твърдяха, че правят това, защото ГЕРБ участват в скрити мнозинства с “Възраждане” и ДПС.

Впоследствие ПП-ДБ подкрепиха издигнатия от ГЕРБ кандидат за управител на БНБ Димитър Радев, както и номинирания от партньорите си в управлението за шеф на Сметната палата Димитър Главчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG