Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ номинира бившия банкер Станимир Михайлов за управител на здравната каса


Станимир Михайлов
Станимир Михайлов

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП–ДБ) номинира бившия банкер Станимир Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи пресцентърът на коалицията в понеделник.

Тогава изтече и крайният срок за внасяне на кандидатури в Народното събрание по новата процедура, след като при първата не беше избран управител.

На извънредно заседание миналата седмица кандидатът на БСП Жени Стайкова не събра необходимата подкрепа, а номинираната от ГЕРБ Иванка Динева оттегли кандидатурата си часове преди началото на заседанието на парламента. Преди това "Възраждане" оттегли своя кандидат Тодор Хинов. Така в момента Станимир Михайлов остава единственият кандидат за поста.

Той ще бъде изслушан на извънредно заседание на ресорната парламентарна комисия следващия понеделник.

В мотивите за номинацията му ПП-ДБ посочва, че Михайлов има необходимите качества за поста и да допринесе за общественото доверие към здравната каса.

Сред един от основните критерии за издигането на кандидатурата му е дългогодишният му опит във финансово икономическата сфера и професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, посочва ПП-ДБ.

Във вторник на извънредно заседание ресорната парламентарна комисия прие на второ четене предложението подуправителят на здравната каса да изпълнява длъжността управител безсрочно, докато бъде избран нов при предсрочно прекратяване на правомощията на предишния. Поправка в закона за здравното осигуряване предложи ГЕРБ.

"Има такъв народ" предложи да има ограничение от два месеца за изпълняването на длъжността. Предстои текстовете да влязат за финално обсъждане в пленарната зала.

Миналата сряда изтече срокът, в който подуправителят може да изпълнява длъжността управител.

Кой е Станимир Михайлов

Станимир Михайлов е завършил e магистър по икономика и има над 15 години стаж в банковата система.

От 2002 до 2005 г. ръководи на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия. Съучредител и член е на Българо-Португалската търговска камара.

Той има опит и в сферата на здравното осигуряване. От февруари 2022 г. е председател на съюза на директорите на т. нар. правителствена болница "Лозенец" ЕАД като независим член и до настоящия момент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG