Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кандидатката на ГЕРБ за управител на здравната каса се оттегли


Иванка Динева беше номинирана от ГЕРБ за шеф на здравната каса
Иванка Динева беше номинирана от ГЕРБ за шеф на здравната каса

Иванка Динева, номинирана от ГЕРБ за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), оттегли кандидатурата си за поста. Това стана ясно от сайта на Народното събрание (НС) във вторник.

Новината идва само няколко часа преди извънредното заседание на НС, в чийто дневен ред присъства точката за избор на управител на здравната каса.

В писмо до председателя на парламента Динева посочи, че се отказва поради лични причини.

Така единствената номинация за поста остава тази на проф. Жени Стайкова, издигната от БСП. Отначало парламентарната група на „Възраждане“ също беше излязла с кандидатура - тази на Тодор Хинов, но предложението беше оттеглено още на 30 юни.

По-рано във вторник депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев каза в интервю пред Би Ти Ви, че ГЕРБ вероятно ще изтеглят кандидатурата си за шеф на НЗОК и няма да бъде избран нов управител на здравната каса в рамките на деня. Напълно възможно е това да бъде първият проблем между управляващите по отношение на регулаторните органи, добави Панев.

В края на юни парламентът задейства процедурите за избор на шефове на НЗОК, Българската народна банка (БНБ) и Сметната палата. Мандатите на управителите на трите институции са изтекли отдавна. Една от целите, които правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ си постави, беше избирането на нови шефове на всички регулатори.

Впоследствие от ПП-ДБ отказаха да участват в гласуването на правилата за избор и обвиниха ГЕРБ, че участват в скрити мнозинства с ДПС и „Възраждане“.

На 13 януари парламентът прекрати предсрочно мандата на проф. д-р Петко Салчев като шеф на НЗОК. По закон народните представители трябва да излъчат нов управител на касата в шестмесечен срок.

Управителят на НЗОК отговаря за разпределянето 7 млрд. лева годишен бюджет към здравните заведения в страната и контролира изразходването им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG