Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръководството на здравната каса подаде оставка след призив на управляващите


Управителят на НЗОК Станимир Михайлов, който беше избран през юли, в петък подаде оставка.
Управителят на НЗОК Станимир Михайлов, който беше избран през юли, в петък подаде оставка.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов и новоизбраният подуправител проф. Момчил Мавров подадоха оставки, съобщи БТА, като се позова на информация от деловодството на Народното събрание.

Новината идва часове след като формациите, които подкрепят правителството - „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС, поискаха да бъдат назначени нови шефове на здравната каса.

Само ден по-рано парламентът избра предложения от ГЕРБ Момчил Мавров за подуправител на НЗОК с гласовете само на ГЕРБ и ДПС и въпреки възраженията на ПП-ДБ. Депутати от формацията казаха, че за него са посочени „притеснителни неща“ в доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Премиерът Николай Денков също каза, че лично е видял сигнал от ДАНС за това, че Мавров е лобирал. По тази причина Денков призова да се разпише механизъм за вземане на решения между формациите в управлението, за да се избягват такива ситуации.

Впоследствие в петък трите формации - ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС - проведоха среща. След нея съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че в израз на разбирателство ще бъдат поискани оставките както на Мавров, така и на Станимир Михайлов.

Михайлов беше избран за управител на НЗОК в края на юли по предложение на ПП-ДБ.

Изборът му беше част от договорката между ПП-ДБ и ГЕРБ за управител на Българската народна банка (БНБ) да бъде избран Димитър Радев (предложен от ГЕРБ), а бившият депутат от ГЕРБ Димитър Главчев да оглави Сметната палата.

В началото на юни ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха за общо правителство с ротационен министър-председател. Кабинетът беше избран и с гласовете на ДПС, макар че движението няма свои министри.

ПП-ДБ и ГЕРБ твърдят, че не управляват в коалиция, но заедно взимат ключовите за държавата решения.

Въпреки че формално не участва във властта, ДПС също е ключов фактор при гласуванията в парламента, а Делян Пеевски, който наскоро оглави движението, се превърна в неформален говорител на цялото управление.

Сега трите формации ще изготвят регламент за вземане на управленски решения, включително за избор на ръководители на регулаторите. Освен НЗОК, други регулатори са, например, антикорупционната комисия и Висшият съдебен съвет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG