Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опасен". Как Тодор Тагарев стана политически враг номер едно


Колаж на Корнелия Нинова, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Тодор Тагарев
Колаж на Корнелия Нинова, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Тодор Тагарев

Пресичате на зелено, а по вас крещят като по убиец на пътя. Пет партии използват такъв подход към министъра на отбраната Тодор Тагарев. Експерти обясняват това с евроатлантическия курс, който следва министърът. Но този курс е единственият, който България може да има според собствените ѝ документи.

Най-лошото подозрение към министър Тагарев е, че той е човек без фантазия. Подкрепя нападната държава, иска да модернизира армията, консултира се със съюзниците на страната, тоест прилага документи, които са приели много други политици от всякакви партии далеч преди него. За евродепутата Радан Кънев именно това може да стои в основата на атаките срещу Тагарев. Той има и друго обяснение, но за него по-късно, първо фактите.

От месеци министърът е обект на нападки не само от опозицията, но и от партии, които подкрепят кабинета. Ето примери.

Тези коментари са правени в различно време и по различен повод, но между тях има нещо общо - те са системни. Звучат от различни места - най-вече от БСП, "Възраждане" и ИТН поне по веднъж седмично. Това са трите опозиционни партии в парламента.

Януари 2024

През януари ескалира недоволството срещу Тагарев и от страна на тези, които би следвало да го поддържат. Това са партиите, които подкрепят правителството. Поводът не беше армията или изпълнение на решения на парламента, а това, че министерството му не е изпратило до депутати покани за публична церемония, на която може да отиде всеки гражданин.

Най-яростен беше санкционираният от САЩ за корупция Делян Пеевски от ДПС, който сметна, че Тагарев е унизил парламента.

Свободна Европа изпрати въпроси до трите партии, които подкрепят правителството – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, за да научи как те си обясняват нападките, но не получи отговори.

Острите думи идват седмици преди ротацията на Николай Денков и Мария Габриел на премиерския пост и на фона на публично обсъждане на евентуални промени в състава на кабинета.

БСП пък направо си пожела министърът да бъде сменен, защото неизпращането на покани показва, че той е „опасен за националната сигурност“.

До момента министър Тодор Тагарев не е коментирал последните критики срещу себе си. От вторник той е на посещение в Съединените щати, където има срещи с представители на правителството, неправителствени организации и оръжейни фирми.

Как да си обясним нападките

Коментаторите виждат най-малко три причини за острите думи към Тагарев:

  • Контролът на проектите за модернизацията на армията
  • Затвърждаване на ориентацията към Запада
  • Предстоящата ротация
Боя се, че в основата на атаката е ДПС

„Боя се, че в основата на атаката е ДПС, а поводът е повече геополитически, в съзвучие с опасния завой, който писмото на Доган от миналата седмица деликатно начерта. Неведнъж съм подчертавал, че нямам никаква вяра в прозападния и европейски характер на върхушката на ДПС“, написа във Фейсбук евродепутатът и бивш председател на ДСБ Радан Кънев.

Споменатото писмо на почетния председател на ДПС Ахмед Доган беше публикувано седмица по-рано. В него Доган предлага ДПС да има двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. В писмото Доган прогнозира "преобразуването на политическия ни свят в легитимно многополюсен" и не споменава евроатлантическата ориентация на България.

Коментарът на Радан Кънев, евродепутат от "Демократична България", дойде на фона на мълчание от страна на партията, която издигна Тагарев – ПП-ДБ, а в негова защита досега се изказа единствено премиерът Николай Денков.

Според бившия служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов липсата на подкрепа именно от тези политици е нещо странно.

„Успехът на политическия пост министър на отбраната зависи от политическата подкрепа както от премиера, така и от партиите, които подкрепят мнозинството“, каза той пред Свободна Европа.

Да се върнем назад, да си спомним Украйна

Тодор Тагарев стана министър на отбраната с встъпването в длъжност на кабинета на Николай Денков през юни 2023 г. Преди това в продължение на година и половина той често анализираше войната в Украйна и състоянието на Българската армия и заемаше ясни позиции в подкрепа на Киев и необходимата модернизация за българската армия.

Неодобрението към него от страна на проруските партии стана ясно много преди той да поеме настоящия си пост. Още през февруари 2022 г., когато на власт беше предишното редовно правителство на Кирил Петков, Тагарев беше предложен от тогавашния премиер за военен министър. Това се случи само няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна, а тогавашният министър Стефан Янев беше отстранен заради проруските си позиции.

Предложението на Петков за Тагарев обаче просъществува по-малко от ден, а вместо него поста зае Драгомир Заков. Тагарев беше получил публична подкрепа само от ПП и ДБ, но не и от БСП и "Има такъв народ".

В крайна сметка след още два парламентарни вота година и половина по-късно Тагарев стана военен министър в настоящия кабинет. Още в първите си дни на поста той започна да работи за изпращането на нов директен пакет военна помощ от България за Украйна, както и включване в общата помощ, която ЕС осигурява на Киев.

Тези негови действия дойдоха на фона на увъртания и осуетяване на изпращането на помощ от страна на служебните правителства на Румен Радев, както и на противопоставяне по темата от страна на БСП и „Възраждане“.

Техни представители многократно поискаха оставката на Тагарев, а заедно с „Има такъв народ“ (ИТН) внесоха и искане за вот на недоверие заради „провал в политиката за национална сигурност и отбрана“, който впоследсвтие беше отхвърлен.

„Страйкъри“, съветници и искания за оставка

Докато атаките от страна на проруската опозиция са нормални и очаквани, по-необясними изглеждат атаките от партиите, които подкрепят правителството.

Първият подобен случай беше през септември. Тогава един от съветниците на Тагарев – Мустафа Емин подаде оставка от поста си. До това се стигна, след като медицинска сестра от „Пирогов“ написа, че Емин е злоупотребил със служебното си положение, докато е бил в травматология с детето си. Любопитен детайл тогава беше, че за случая писаха и руски медии.

Последваха проверки, както от болницата, така и от здравното министерство, докато в същото време представители на ГЕРБ и ДПС искаха оставката на Емин, което в крайна сметка се случи. Най-активен по случая тогава беше бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов.

Само няколко седмици по-късно Тагарев отново беше критикуван, този път обаче от водещите фигури в ГЕРБ и ДПС – Бойко Борисов и Делян Пеевски. Повод стана искането на военния министър за по-бързо окончателно одобряване на проект за закупуването на машини за пехотата от САЩ, което вече беше минало през парламентарни комисии. Той оправда това с риск за изпускане срокове.

Възмутен съм от министър Тагарев. Да прави такива изказвания не му прави чест

"Възмутен съм от министър Тагарев. Да прави такива изказвания не му прави чест", каза тогава в кулоарите на парламента Бойко Борисов.

"Ако Тагарев изисква нещо от българския парламент, трябва да си подаде оставката веднага", каза Делян Пеевски.

В крайна сметка договорът за закупуването на машините беше ратифициран през декември.

„Крайно несръчно скалъпен повод

Последният епизод от масовото недоволство срещу Тагарев дойде през уикенда и нямаше нищо общо с военни проекти и политики.

Всичко започна, когато в неделя сутрин председателят на Народното събрание Росен Желязков поиска обяснение от министъра за това, че народните представители не са получили специални покани за водосвета на знамената на Българската армия за Богоявление, както е според протокол.

В този момент Желязков се намираше на официална обиколка във Виетнам. Неговото съобщение беше придружено и от коментар на депутата от БСП Борислав Гуцанов, който също е част от обиколката. Социалистът определи ситуацията за абсурдна и каза, че случаят „за пореден път показва, че този човек е опасен за националната сигурност на страната и колкото по-бързо си тръгне от позицията министър, толкова по-добре“.

Няколко часа по-късно с реакция излезе и Делян Пеевски, който определи случая като унизяване на парламента от „самозабравил се министър“, който е „евроатлантик само на думи и поза“.

От Министерството на отбраната пък първо съобщиха, че протоколът е бил спазен, но скоро след това промениха позицията си и признаха, че има пропуск. Заедно с това служителката на министерството, отговорна за случая, изпрати позиция до медиите, с която пое вината и съобщи, че подава оставка от поста си.

Това обаче доведе до нов статус на Пеевски, в който той призова Тагарев да „бъде мъж“ и да „поеме отговорност“.

Очевидно е, че незначителният протоколен пропуск - дори не бих казал "гаф" - е само крайно несръчно скалъпен повод

„Очевидно е, че незначителният протоколен пропуск - дори не бих казал "гаф" - е само крайно несръчно скалъпен повод“, написа в социалните мрежи евродепутатът Радан Кънев.

Той видя като мотив за атаката срещу Тагарев само два варианта – „партизанско- корупционен и/или геополитически (прокремълски)“.

Той свърза атаката на Пеевски с позиция на Ахмед Доган от седмица по-рано и изрази съмнения в „прозападния и европейски характер на върхушката на ДПС“.

Според бившия военен министър Велизар Шаламанов е трудно да се говори, че повод за атаките е модернизацията на армията, както и подкрепата за Украйна на Тагарев, защото и двете са подкрепени с гласове и от ДПС, и от ГЕРБ.

„В политиката егото също играе роля, ако някой иска да е лидер, по-видим от министъра на отбраната, може да се стигне до такива критики“, каза още той.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG