Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самолети F-16, машини "Страйкър", помощ за Украйна. Какво ще обсъжда Тодор Тагарев в САЩ


Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е на петдневно работно посещение в САЩ, което започна вторник. Планираните му срещи на американска земя включват разговори с представители на производителите на изтребителите F-16 и бойните машини "Страйкър".

Визитата му започва два дни, след като Тагарев за пореден път стана обект на политически атаки от партии в управлението и опозицията. Повод за тях станаха неизпратени покани от Министерството на отбраната до депутатите за освещаването на бойните знамена на Богоявление.

Тагарев ще посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина, където се произвеждат новите самолети за българските Военновъздушни сили (ВВС) F-16. Първите изтребители трябва да бъдат доставени в България през 2025 г.

Министърът ще се срещне и с представители на General Dynamics Land Systems (GDLS). Това е производителят на бойните машини на пехотата "Страйкър". Договорът за покупката на 198 бойни и спомагателни машини между България и САЩ беше ратифициран в края на 2023 г.

Визитата е продължение на започналия през септември 2023 г. стратегически двустранен диалог. Тогава външният министър Мария Габриел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се договориха да задълбочат сътрудничеството си в отбраната, сигурността в Черно море, върховенството на закона и борбата с дезинформацията.

Тагарев има планирани срещи в Министерството на отбраната, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на САЩ и Агенцията за сътрудничество в отбраната.

Сред темите, които ще обсъжда българският министър, освен двустранното военно сътрудничество, са помощта за Украйна, сигурността в Черно море, интеграцията на Западните Балкани в евроатлантическите структури, както и укрепването на Източния фланг на НАТО.

Програмата за посещението включва и срещи с представители на неправителствени организации като фондация „Джеймстаун“ и Атлантическия съвет. Тагарев ще разговаря и с президента на Националния университет по отбрана (National Defence University) генерал-лейтенант Майк Плен.

Посещението на Тагарев става на фона на блокирана военна помощ за Украйна от републиканците в Конгреса на САЩ. Във вторник германският канцлер Олаф Шолц призова колегите си от Европейския съюз да окажат по-голяма военна подкрепа тази година на Украйна срещу пълномащабната инвазия на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG