Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Eдинни в подкрепата си за Украйна". САЩ и България ще си сътрудничат в отбраната и борбата с дезинформацията


 Мария Габриел и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.
 Мария Габриел и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

САЩ и България задълбочават сътрудничеството си в отбраната, сигурността в Черно море, върховенството на закона и борба с дезинформацията Това е записано в общото изявление на правителствата на България и САЩ след втория “Стратегически диалог”, провел се във Вашингтон.

Във форума за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес и за двете държави, България беше представена от вицепремиера Мария Габриел, а от страна на САЩ форумът беше свикан от съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Х. Чолет, в разговорите бяха включваше високопоставени представители на двете правителства.

Първият такъв форум се състоя през 2020 г, а беше договорен на 25 ноември 2019 г. по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп.

“Ние сме твърдо единни в подкрепата си за Украйна”. Така започва първият абзац от общото изявление. В него се казва, че непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна “грубо нарушава международното право, застрашава основания на правила международен ред и подкопава стабилността на Европа, включително сигурността на Черноморския регион”. Двете държави споделят целта за сигурен, проспериращ и взаимосвързан черноморски регион, "който е свободен от заплахи за териториалната цялост, икономическа принуда и злонамерено влияние".

България и САЩ разширяват партньорството си в областта на отбраната с цел подобряване на сигурността на Балканите и в Черноморския регион, включително чрез съвместното участие в многонационалната бойна група на НАТО, чийто домакин е България.

На разговорите в САЩ е отбелязан “значителния напредък на България в диверсификацията на енергийния ѝ сектор и по-нататъшното намаляване на зависимостта ѝ от руските енергийни ресурси”. В изявлението се казва, че двете държави работят “заедно за създаване на по-устойчив енергиен пазар, разширяване на сътрудничеството в областта на гражданската ядрена енергетика и ускоряване на прехода към нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници”. Ще обмислим как да разширим сътрудничеството си в областта на новите технологии и космическата политика, пише още в изявлението. Овен това ще се даде приоритет на проверката на преките чуждестранни инвестиции, “за да гарантираме националната сигурност”.

В общото изявление се признава важността на задълбочаването и разширяването на сътрудничеството в областта на противодействието на чуждестранната дезинформация и пропаганда. Подписан е меморандум, който предвижда САЩ и България да разработят “общ подход за по-добро разбиране на чуждестранната дезинформация и изграждане на съвместни механизми за противодействие на нейната заплаха. Неотдавна САЩ дариха на министерството на отбраната Център за киберотбрана.

Подчертахме също, че продължаваме да полагаме усилия за укрепване на върховенството на закона и за гарантиране на независимостта на съдебната власт, и възнамеряваме да продължим съвместните си усилия за изкореняване на бича на трафика на хора, пише още в съвместното изявление.

Двете държави са постигнали съгласие и за разширяване на двустранните култирни връзки "чрез академичен, културен и професионален обмен".

На форума е разискван и въпроса за включване на България в програмата за безвизово пътуване, а САЩ са потвърдиха подкрепата си за продължаващите усилия на България да изпълни правните изисквания за включване в програмата.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон в рамките на форума.

„Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата“- това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен“, коментира Мария Габриел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG