Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е добро решение". Парламентът одобри сделката за бойни машини "Страйкър" от САЩ за $1,3 млрд.


Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

Народното събрание (НС) одобри купуване на близо 200 бойни и спомагателни машини от САЩ. 183 от тях са от фамилията „Страйкър“ (Stryker). Прогнозната цена е над 1,3 млрд. долара.

Решението подкрепиха депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. С "въздържал се" гласуваха двама от БСП, останалите гласуваха с "против", заедно с депутатите от ИТН и "Възраждане".

С покупката България трябва да оборудва механизирана бригада, което е един от ангажиментите на страната към НАТО . Сделката не може да се осъществи от близо десетилетие.

През 2018 г. парламентът одобри проект за покупка на 150 бронирани машини за Сухопътните войски. Процедурата беше спряна през 2021 г. от Министерството на отбраната, тъй като "ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от НС". Сега Министерският съвет (МС) предлага на депутатите да отменят решението си от 2018 г., за да променят параметрите на сделката.

"Това е добро решение и аз наистина много съжалявам, че има такива народни представители, които работят срещу интересите на българската армия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след дебатите, които бяха доминирани от "Възраждане" и БСП, които критикуваха министъра.

Според Атанас Зафиров от БСП решението на правителството нарушава законно и може да бъде обжалвано успешно пред Върховния административен съд (ВАС).

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ призова правителството да отстрани поводите за обжалване и да внесе отново проекта.

Страйкър на армията на САЩ сниман в Словакия
Страйкър на армията на САЩ сниман в Словакия

Една от основните тези на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов беше, че България купува стар модел "Страйкър", използван от Морската пехота на САЩ, който вече е спрян от производство.

"Имам достъп до класифицирани доклади – това, което каза г-н Костадинов каза, не съм го срещал в тези доклади", каза Тагарев.

Той добави, че ще бъде изграден Регионален център за ремонт и поддръжка на машини "Страйкър" в България, където ще бъде извършвана поддръжката им. Министърът каза още, че част от дейностите по производството на машините също ще се извършат тук. От БСП определиха това като "лъжи", но не представиха доказателства, които да опровергават Тагарев.

Базата на машините "Страйкър" се развива и модернизира постоянно. През юни 2023 г. армията на САЩ направи поръчка за 712,3 млн. долара за 300 машини Stryker DVHA1.

След като бъде подписан договор от правителствата на България и САЩ, той трябва да бъде ратифициран от законодателните органи на двете държави.

Доставките на машините трябва да започнат още през третото тримесечие на 2025 г., ако договорът бъде подписан скоро, а последните машини трябва да дойдат в началото на 2028 г. Основното количество от бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 и 2027 г. - с темп на доставките от 10 машини на месец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG